Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Nedēļas nogalē Latvijas muzejos atkal notiks Muzeju nakts

LETA, 18.05.2007. 17:30

Sestdien, 19.maijā, vairāk nekā 80 Latvijas muzeji iesaistīsies jau par tradīciju kļuvušajā pasākumā "Muzeju nakts", žurnālistus informēja Muzeju valsts pārvaldes priekšnieks Jānis Garjāns.
Nedēļas nogalē Latvijas muzejos atkal notiks Muzeju nakts
Garjāns norādīja, ka Muzeju naktī šogad iesaistījušies ne tikai muzeji, bet arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, kur bibliotēkas apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar ekskluzīvām izstādēm, kā arī būs sarūpēta iespēja pašiem pastrādāt par bibliotekāriem.

Muzeju naktī ar projektu "Dinozaurs" piedalīsies Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņu grupa sadarbībā ar Eduarda Smiļģa Teātra muzeju. "Dinozaurs" būs 4,5 metrus augsta, kustīga metāla konstrukcija, kas, izmantojot automašīnas palīdzību, pārvietosies virzienā no Rīgas nomales - Bīriņiem - uz centru, norādīja Garjāns.

Jau no plkts.19.30 "Dinozaurs" aktīvi iesaistīsies Muzeju nakts norisēs kā pēkšņs, bet nozīmīgs viesis, pagodinot ar savu klātbūtni Eduarda Smiļģa Teātra muzeju, Rakstniecības muzeju, Arsenāla nakts pasākuma atklāšanu un Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, lai sveiktu Teodora Zaļkalna veidoto skulptūru "Cūka" tās 70.dzimšanas dienā.

Akcijā "Muzeju nakts" piedalīsies 36 Rīgas muzeji un, lai atvieglotu apmeklētāju nokļūšanu uz attālākajiem Rīgas rajoniem, 19.maijā no plkst.21 līdz 1 naktī no Strēlnieku laukuma kursēs trīs bezmaksas autobusi uz muzejiem Juglas, Sarkandaugavas un Pārdaugavas virzienā.

Katrā autobusā būs gids, kas brauciena laikā palīdzēs atrast izvelēto muzeju, iepazīstinās ar Muzeju nakts programmu un informēs par aptuveniem autobusa atiešanas laikiem. Visiem trim maršrutiem pirmais reiss no Strēlnieku laukuma paredzēts plkst.21.

Tradicionālā akcija "Muzeju nakts" šogad notiks Francijas noskaņās. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs pasākums "Tāda ir dzīve", kurā svinēs Teodora Zaļkalna slavenās skulptūras "Cūka" 70.dzimšanas dienu, savu jubilārei veltītu darbu izstādi būs sarūpējuši jaunie mākslinieki, mīmi rādīs "kankānu", improvizētā kafejnīcā muzicēs ģitārists Māris Plūme.

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā pasākumā "Noslēpumainā pils dzīve" stāstīs par Rīgas pils vēsturi, būs bruņinieku cīņas pie pils vārtiem Daugavas gātē, varēs baudīt Francijas vīnus un Latvijas sierus, doties ekskursijā pa Rīgas pils pagrabiem.

Ārzemju mākslas muzejā darbosies "Le Cafe de Paris", kurā skanēs franču mūzika, varēs nobaudīt franču ēdienus, noskatīties izrādes "Runča Franča brauciens uz Parīzi" un "Edīte Piafa", rotaļāties kopā ar slaveno sunīti Pifu, noskatīties deju grupas "Chilli" kabarē programmu, kopā ar topošajiem vēsturniekiem un filozofiem diskutēt par franču modernismu un postmodernismu.

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā būs "Rīgas mazā Monmartra", kurā būs sastopami gleznotāji, muzikanti, mīmi, žonglieri, zvēru dresētāji. Demonstrēs franču modes, bet ansamblis "Auda" mācīs franču rotaļas un dejas.

Latvijas Okupācijas muzejā varēs apskatīt unikālus fotomateriālus no Francijas ģenerālfeldmaršala Ervina Rommela muzeja krājuma, skatīties dokumentālā kino kadrus par vācu aktrises Marlēnas Dītrihas dziedātājas gaitām Otrajā pasaules karā.

1991.gada barikāžu muzejā varēs vērot barikāžu ieņemšanas ainas 1830.gada Parīzē.

Latvijas Kara muzejā varēs doties izlūkgājienā Buloņas mežā, uzzināt par latviešu gaitām Francijas Ārzemnieku leģionā.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā stāstīs par paradumiem, aizspriedumiem un rituāliem medicīnā, rādīs galvaskausa atvēršanu un ļauno garu izdzīšanu, giljotīnu kā humāno franču nāves sodu.

Farmācijas muzejā varēs iepazīties ne tikai ar franču farmaceitu atklājumiem 17.-20.gadsimtā, piedalīties erudīcijas konkursā alķīmiķa laboratorijā, bet arī veikt garīgās attīrīšanās rituālu sveču gaismā.

Rīgas Porcelāna muzejs piedāvās iespēju pa atslēgas caurumu palūkoties uz jocīgiem un pikantiem eksponātiem no muzeja krājuma, kā arī iemēģināt roku porcelāna restaurācijā.

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā apmeklētāji varēs iejusties mākslinieka Jaņa Rozentāla darbnīcas atmosfērā un profesionālu mākslas pedagogu vadībā pašiem apgūt iemaņas mākslas darbu radīšanā - zīda apgleznošanā. Līdztekus šīm norisēm muzeja viesi varēs noklausīties vairākus kokles mūzikas koncertus, pieminot Jaņa un Ellijas Rozentālu lielo interesi par tautas mākslu, kas mūzikā izpaudās gan Ellijas Forseles-Rozentāles repertuārā, izvēloties latviešu tautas dziesmas, gan vēlākajā darbā tautas mākslas salonā.

Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja izstāžu zālē apmeklētāji varēs iepazīt mūzikas instrumentu izstādi, kur eksponēti Eiropā pazīstamie, bet Latvijā būvētie mūzikas instrumenti, kā arī izstādi "Latvietis spēlē", kas atspoguļo tradicionālo mūzikas instrumentu daudzveidību un pielietojumu tautas sadzīvē. Būs iespēja praktiski līdzdarboties skaņdarbu sacerēšanā un muzicēšanā kopā ar profesionālajiem mūziķiem.

"Rakstnieku diskotēku" vadīs DJ un rakstnieks Sergejs Timofejevs. Skanēs mūsdienu franču mūzika. Apmeklētāji varēs tikties ar jaunās paaudzes literātiem un dzirdēt viņu darbu priekšlasījumus autoru izpildījumā.

Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, apmeklētāji varēs iepazīt līdz šim nepublicētus materiālus - Raiņa Francijas perioda vēstules Aspazijai, Olgai Kligerei, draugiem. Tajās dzejnieks jūsmo par Francijas dabas savdabību, kultūras vērtībām, paliekošo un pārejošo cilvēku attiecībās. Korespondenci papildina Mentonas, Marseļas, Parīzes atklātnes un franču mūzika.

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā apmeklētājiem atklāsies mazāk zināmi fakti par Dailes teātra piedalīšanos un triumfālajiem sasniegumiem Parīzes Starptautiskajā dekoratīvās mākslas izstādē 1925.gadā.

Uzmanības centrā būs arī zināmais un nezināmais aktrises Antas Klints un franču filologa Mišela Žanvāla mīlas stāsts franču stilā un franču rakstnieces Žoržas Sandas gaitas uz latviešu teātra skatuves, "Pifa piedzīvojumi" un mākslinieka Paula Šēnhofa atmiņas par Pifa tapšanu un gaitām.

Jāņa Akuratera muzejā akcijā "Dvēseles kabarejs jeb barbars Parīzē" saplūdīs franču dzeja, mūzika, teātris un glezniecība, pastaigāšanās Parīzes ielās un viesošanās Monmartras kafejnīcās, smeldzīgi stāsti un atmiņas. Akuratera ieraudzīto Parīzes ainu papildinās arī Jāņa Jaunsudrabiņa, Zentas Mauriņas un Andreja Kurcija Parīze.

Raiņa un Aspazijas vasarnīca Majoros pārtaps par Parīzes ielas kafejnīcu, kurā rit sava dzīve - skan mūzika, raisās sarunas, dejas. Parīzes vakara noskaņās būs apskatāms muzejs un ekspresizstāde "Franču kultūra Raiņa un Aspazijas personiskajā bibliotēkā". Franču kultūras epizodes Raiņa un Aspazijas dzīvē un daiļradē atainosies uz ekrāna un scēniskās darbībās kopā ar apmeklētājiem.

Moljēra "Sīkstuļa" fragmentus spēlēs Jūrmalas teātris, muzicēs grupa "Wild" un uzstāsies dejotāju grupa.

Krišjāņa Barona muzejā apmeklētāji varēs piedalīties konkursā "Vai pazīsti Franciju?", kura pārtraukumā skanēs Ivara Vīgnera dziesmas no leļļu izrādes "Pifa piedzīvojumi". Varēs apskatīt fotoizstādi "Parīze un parīzieši latvieša acīm" un izstādi "Tādu mēs redzējām Franciju!" ar latviešu tautasdziesmu tulkojumiem dažādās pasaules tautu valodās.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV