Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Liepājas muzejs Lāčplēša dienā vēstīs par Latvijas karavīru gaitām Afganistānā

EasyGet.lv, 02.11.2012. 11:01

Sagaidot Lāčplēša dienu un Latvijas Republikas proklamēšanas 94. gadadienu, Liepājas muzejā, K. Ukstiņa ielā 7/9 varēs noskatīties dokumentālo filmu "Parāds Afganistānai" un tikties ar 1. Zemessardzes novada komandieri pulkvedi Mārtiņu Libertu, informē muzeja galvenā speciāliste Sandra Šēniņa.

6. novembrī plkst.14 un 9. novembrī plkst.17 K.Ukstiņa ielā 7/9 demonstrēs studijas "Subjektiv Filma" 2008. gadā uzņemto dokumentālo filmu "Parāds Afganistānai".

Filmas režisors, producents un arī liepājnieks ir Askolds Saulītis, scenārija autori ir Askolds Saulītis un Atis Lejiņš, teksta autore Rudīte Kalpiņa, mūzika - Jānis Brunovskis.

Filmas stāsta pamatā ir politologa Ata Lejiņa riska pilnais ceļojums uz Afganistānu, lai sameklētu kādreizējo modžahedu komandieri un atdotu sirds parādu par dzīvības izglābšanu PSRS invāzijas kara laikā astoņdesmitajos gados. Meklēt iespējamos kara gūstekņus no Baltijas Zviedrijā dzīvojošais Atis Lejiņš 1986. gadā devās pats par saviem līdzekļiem un bez jebkāda atbalsta. Toreiz Afganistānā bez izvēles iespējas padomju armijas sastāvā karoja 3640 puiši no Latvijas.

Pēc 2001. gada 11.septembra traģiskajiem notikumiem Ņujorkā un talibu režīma sakāves Afganistānā starptautisko miera uzturēšanas spēku misijā atkal ir karavīri no Latvijas. Kas mainījies pa šiem gadiem? Cik ilgi mūsējie būs zemē, ko "iekarot ir viegli, bet noturēt neiespējami"?

Filma "Parāds Afganistānai" uzņemta laikā no 2005. gada rudens līdz 2007. gada vasarai Rīgā, Nacionāli Bruņoto Spēku (NBS) bāzē Ādažos, Stambulā, Kabulā, Mazarī Šarīfā, Meimenē, Polī Alamā, Kolangārā, Lovgāras, Balhas un Fariābas provincēs Afganistānā.

Savukārt 14. novembrī plkst.14 K.Ukstiņa ielā 7/9 notiks tikšanās ar 1. Zemessardzes novada komandieri pulkvedi Mārtiņu Libertu, kurš 2011. gadā sešus mēnešus bija NATO Starptautisko drošības atbalsta spēku (International Security Assistence Force (ISAF)) Afganistānas Ziemeļu reģionālās pavēlniecības komandpunkta priekšnieks un veica operāciju vadību un kontroli.

Pulkvedis M.Liberts dienestu sācis 1992. gadā Mālpils mācību centrā. Dienējis NBS Štāba bataljona Godasardzes rotas vada un rotas komandiera amatos. NBS Apvienotajā štābā bijis Operatīvās plānošanas departamenta Apvienoto operāciju centra priekšnieks. 2005. gadā pulkvedis M. Liberts piedalījās starptautiskajā miera uzturēšanas operācijā Irākas atjaunošanas un demokrātijas veicināšanai. No 2007. gada viņš bija militārā pārstāvja vietnieks Latvijas pārstāvniecībā NATO, Briselē. No 2010.gada pulkvedis M.Liberts ir 1. Zemessardzes novada komandieris.

Visos minētajos pasākumos ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV