Otrdiena, 19.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Jāzeps;

Filma "Sapņu komanda 1935" sāk ceļu pie skatītājiem

EasyGet.lv, 05.11.2012. 14:28

No 19. novembra Latvijas kinoteātros sāk demonstrēt Aigara Graubas un Andreja Ēķa filmu "Sapņu komanda 1935" - pirmo latviešu sporta filmu, stāstu par mūsu basketbolistu ceļu līdz pirmo Eiropas meistarsacīkšu basketbolā uzvarētāju titulam.

Jaunā latviešu spēlfilma "Sapņu komanda 1935", kuras pirmizrāde būs dienu pēc Latvijas valsts dzimšanas dienas svinībām, būs stāsts par vienu no nepelnīti maz zināmām lappusēm mūsu valsts sporta vēsturē – stāsts par Latvijas basketbola valstsvienības ceļu līdz uzvarai Pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs basketbolā Ženēvā 1935. gadā. Par sasniegumu, kuru Latvijas basketbolistiem diemžēl nav izdevies vairs atkārtot.

Ideju par šī vēstures notikuma iemūžināšanu kinostāstā režisors Aigars Grauba lolojis jau kopš 20. gadsimta 90. gadiem, kad Latvijas TV nejauši redzējis kādu trimdā veiktu ierakstu – interviju ar kādreizējo basketbola treneri Valdemāru Baumani, sporta entuziastu, kurš 30. gados trenēja Latvijas basketbola valstsvienību un 1935. gadā ar savu komandu brauca uz pirmajām Eiropas meistarsacīkstēm.

Aigara Graubas un Andreja Ēķa filma tapusi trīs gadus, bet pirmā filmēšanas diena bija 2010. gada 5. septembrī, kad uzņēma epizodi pansijas dzīvoklī, kurā Baumanis ir kopā ar kaimiņiem, kuri palīdz īstenot viņa sapni – vest Latvijas komandu uz pirmajām Eiropas meistarsacīkstēm.

Šī tēma sasaucas arī ar filmas tapšanas stāstu, jo tikai pateicoties sabiedrības un lielāko Latvijas uzņēmumu finansiālam un morālam atbalstam bija iespējams uzņemt tik apjomīgu un kvalitatīvu filmu.

Filmas pirmizrādes diena nav izraudzīta nejauši. Visi 1935. gada komandas sportisti bija savas zemes patrioti un līdzīgi kā viņu tēvus vai vecākos brāļus, cīnoties par savas valsts brīvību, arī basketbolistus virzīja neatlaidība un ticība savai idejai. Bet viņu dzīvesstāsti ir spilgta un traģiska liecība Latvijas sarežģītajai vēsturei.

Filmas centrā ir treneris Valdemārs Baumanis, kurš spēja aizraut un pārliecināt no dažādām sporta biedrībām nākušos sportistus, ka viņi ir komanda. Labākā komanda!

Valdemāru Baumani filmā atveido aktieris Jānis Āmanis, viņu priekos un grūtās dienās vienmēr atbalsta viņa kundze Elvīra (Inga Alsiņa), komandai trenēties palīdz arī Rihards Dekšenieks (Vilis Daudziņš). 1935. gada Latvijas basketbola «sapņu komanda» ir Rūdolfs Jurciņš (Mārcis Maņjakovs), Jānis Lidmanis (Jānis Vimba), Eduards Andersons (Artūrs Putniņš), Džems Raudziņš (Andris Bulis), Edgars Rūja (Miķelis Žideļūns), Andrejs Krisons (Gints Andžāns), Valdis Melderis (Mārtiņš Počs), Herberts Gubiņš (Artūrs Krūzkops), Aleksejs Anufrijevs (Viktors Ellers), Mārtiņš Grundmanis (Mārtiņš Liepa). Pārējās lomās Uldis Norenbergs, Pēteris Gaudiņš, Lāsma Kugrēna, Normunds Bērzs un citi.

Vairāk par filmu: www.sapnukomanda.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV