Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Tapusi dokumentālā filma "Supervētra Ņujorkā: Kas notika patiesībā"

EasyGet.lv, 15.11.2012. 11:15

Tikai nepilnu mēnesi pēc postošās vētras „Sendija", kas satricināja Ziemeļamerikas piekrasti, kanāls „National Geographic" 25. novembrī plkst. 20:00 demonstrēs dokumentālo filmu „Supervētra Ņujorkā: Kas notika patiesībā".
Tapusi dokumentālā filma "Supervētra Ņujorkā: Kas notika patiesībā"

Aizvadītā mēneša vētra 17 Amerikas štatos kopumā skāra vairāk nekā 17 miljonus cilvēku un valstij radīja 60 miljardus ASV dolāru lielus zaudējumus. Ņujorkā un tās apkārtnē bez pajumtes palika vairāki desmiti tūkstošu cilvēku, uz divām dienām pat tika slēgta Ņujorkas Fondu birža, kā arī vairākas dienas nedarbojās pilsētas galvenā transporta artērija – metro. Dzīve vienā no pasaules lielākajām pilsētām bija burtiski paralizēta.

Kā skaidro Andris Vīksna, „Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra" Prognožu nodaļas vadītājs „ASV dienvidaustrumu reģions atrodas savā ziņā nelabvēlīgā vietā - viesuļvētras, kas izveidojas virs Atlantijas okeāna siltajiem ūdeņiem tropu joslā, virzās uz rietumiem un, uzņemot enerģiju no okeāna, sasniedz blīvi apdzīvotu piekrastes rajonus, radot lielus postījumus".

Dokumentālās filmas veidotāju rīcībā nonākuši neskaitāmi aculiecinieku stāsti un video materiāli, kas skatītājiem palīdzēs atklāt un izjust šā notikuma patiesos postījuma apmērus un traģiskās sekas, ar kurām vietējie iedzīvotāji cīnās vēl šobrīd. Tāpat tiks rasta zinātnieku un vētru pētnieku atbilde uz jautājumu: kāpēc tas notika un vai līdzīgs scenārijs varētu atkārtoties.

Latvija un Baltijas reģions no tik lielām šāda veida dabas katastrofām ir pasargāts, jo ģeogrāfiski atrodas tālāk uz ziemeļiem un Atlantijas okeāns ir salīdzinoši vēss. Tādēļ dabas procesi nav tik aktīvi un parasti neizraisa liela mēroga viesuļvētras. Ir gan viens izņēmums, 1967. gadā Liepājā tika uzstādīts Latvijas vēja brāzmu rekords - 48 m/s (viesuļvētrā „Sendija" vēja ātrums sasniedza 50 m/s).

„National Geographic" TV kanālu skatās 435 miljonos mājsaimniecību 173 dažādās valstīs 37 valodās. Latvijā kanāli FOX Crime, FOX Life un National Geographic ir pieejami pie tādiem televīzijas operatoriem kā Lattelecom, Baltcom, Izzi, Livas un Latnet TV.

Foto: Kadrs no dokumentālās filmas "Supervētra Ņujorkā: Kas notika patiesībā". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV