Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Varis Brasla Valmieras teātrī iestudē izrādi "Klaidoņa lūgšana"

EasyGet.lv, 20.11.2012. 15:10

Valmieras teātra Apaļajā zālē 1. decembrī notiks pirmizrāde Alvja Lapiņa drāmai "Klaidoņa lūgšana" Vara Braslas režijā. Luga vēsta par bijušo karavīru dzīvi gara slimnieku dziednīcā vienpadsmit gadus pēc Otrā pasaules kara beigām, inforē teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Peļņika. Tā tapusi pēc Gunara Janovska romāna "Balsis aiz tumsas" motīviem. 
Varis Brasla Valmieras teātrī iestudē izrādi "Klaidoņa lūgšana"

Šī izrāde pēc gandrīz 20 gadiem veidos trešo daļu savdabīgai triloģijai, kuras pirmās daļas bija divu citu Gunara Janovska romānu dramatizējumi: "Sōla" (1993) un "Izdedži" (1994). Savulaik šos Vara Braslas uzvedumus redzēja arī romāna autors un atļāva režisoram turpmāk iestudēt jebkuru no saviem darbiem.

Lugas un izrādes centrā ir bijušais latviešu leģiona karavīrs Arturs Skuja, kurš vada savas dienas kādā no Anglijas slimnīcām, dzīvojot dubultu dzīvi: realitātē viņš ir viens no daudzajiem kara traumētajiem zaudētāju armijas karavīriem, bet iedomās viņš dzīvo savu īsto dzīvi, kāda būtu varējusi būt bez kara, iztēlē satiekas gan ar nesasniedzamajā dzimtenē mītošajiem, gan jau mirušajiem draugiem - kā likteņa biedru, igauni Juhanu (Mārtiņš Liepa).

"Ja Latvija nav tukša skaņa, tad par daudz ko jādomā," saka izrādes režisors Varis Brasla. "Jo tagad cilvēki brauc prom un grasās atgriezties, kad te būs labāk. Bet Janovska radītais Arturs vārda tiešā nozīmē jūk prātā, jo viņam atņemta dzimtene. Cik tad no Anglijas, kur viņš mīt, tālu līdz Latvijas krastam, bet viņš nedrīkst tur izkāpt, jo tūlīt tiks paņemts pie dziesmas un labākajā gadījumā aizsūtīts pie baltajiem lāčiem. Labākajā gadījumā... Tā ir šī cilvēka traģēdija, kas viņu paralizē un neļauj normāli dzīvot."

Galveno lomu - bijušo latviešu leģionāru Arturu Skuju spēlē aktieris Mārtiņš Meiers. Pārējās lomās: Elīna Vāne, Januss Johansons, Ivo Martinsons, Inese Pudža, Arnolds Osis, Inese Ramute, Mārtiņš Lūsis un Kārlis Freimanis. Izrādes scenogrāfs ir Mārtiņš Vilkārsis, bet kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa.

Gunars Janovskis (1916-2000) Otrā pasaules kara gados strādājis par vācu armijas tulku. 1944. gadā devies bēgļu gaitās un līdz mūža galam dzīvojis Anglijā. 1963.gadā iznāca viņa pirmais romāns "Sōla", bet kopumā sarakstījis vairāk nekā 30 grāmatu. Režisors Varis Brasla Valmieras teātrī iestudējis arī romāna "Helmī" dramatizējumu "Gredzens uz tilta" (2009).

Izrāde "Klaidoņa lūgšana" arī 2., 7. un 28.decembrī.

Biļetes rezervēt un iegādāties var Valmieras teātra kasē (tālrunis 64207335), kā arī visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv.

Foto: Izrādes "Klaidoņa lūgšana" publicitātes foto. Foto (c) Mārtiņš Vilkārsis 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV