Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

LNT demonstrēs dokumentālo filmu par Vairu Vīķi-Freibergu

EasyGet.lv, 21.11.2012. 12:40

Par godu Latvijas valsts eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas 75. dzimšanas dienai, LNT dāvina īpašu dokumentālo filmu. Tas būs stāsts par V.Vīķes-Freibergas bērnību, trimdas gadiem, par to, kā veidojusies viņas personība. Savu astoņu prezidentūras gadu laikā viņa iemantoja tautas cieņu un ievadīja Latviju gan Eiropas Savienībā, gan NATO. Kur slēpjas vienīgās Latvijas valsts prezidentes sievietes – V.Vīķes-Freibergas spēks? Skatieties patiesu stāstu par V.Vīķi-Freibergu dokumentālo filmu ciklā Latvijas faili. Vaira Vīķe-Freiberga 1.decembrī 18:35 kanālā LNT!
LNT demonstrēs dokumentālo filmu par Vairu Vīķi-Freibergu

Latvijas valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga šajā gadā atzīmē savu 75. dzimšanas dienu. Par godu apaļajai jubilejai, LNT dāvā skatītājiem īpaši veidotu dokumentālo filmu, kurā atainota bijušās Latvijas prezidentes dzīve, darba ikdiena un personisks viedoklis par Latvijā notiekošajiem procesiem. Šodien V.Vīķe-Freiberga kā allaž daudz darbojas starptautiskajā politikā, viņa aktīvi strādā Eiropas Savienības struktūrās, ir vairāku augsta līmeņa ekspertu grupu vadītāja, lasa lekcijas, apmeklē starptautiskas konferences. Kopš 1999.gada V.Vīķe-Freiberga ir saņēmusi 37 valstu augstākos ordeņus un 18 goda doktora grādus. Taču viņas darba grafiks neliecina, ka lielākie panākumi jau būtu piedzīvoti.

LNT dokumentālajā filmā V.Vīķe-Freiberga stāstīs par nozīmīgākajiem dzīves brīžiem un darbiem, atskatoties ar šodienas acīm, no šodienas pieredzes augstumiem. Viņa atklās personīga rakstura nozīmīgākos notikumus un tikšanās, tāpat stāstīs par šodienas interesēm, prioritātēm un uzsvariem. LNT dokumentālā filma būs kā stāsts par viņas bērnību, trimdas gadiem, par to, kā viņa veidojusies kā personība.

Slavēta, pelta un vienmēr cienīta

V.Vīķe-Freiberga pameta Latviju, kad apkārt skanēja bumbu sprādzieni. Ar Latvijas vārdu sirdī pārcieta karu un trimdas gadus. Slavēta, mīlēta, pelta un vienmēr cienīta. Eksprezidente dalīsies savās atmiņās par bēgļu gaitām 1945.gadā, kad beigām tuvojās Otrais pasaules karš. Viņa ar ģimeni bija starp tiem Latvijas pilsoņiem, kas devās bēgļu gaitās uz rietumiem. Tāpat viņa atklās, kā iepazinusies ar savu vīru Imantu Freibergu, kā abi veidojuši ģimenes dzīvi un attiecības, lai tik ilgus gadus paliktu un arī strādātu kopā. LNT skatītāji uzzinās vairāk par ceļu, kā V.Vīķe-Freiberga nonāca līdz doktora grādam eksperimentālajā psiholoģijā un misticismam. Kā izrādās, līdzās zinātniskajai darbībai viņa ir praktizējoša mistiķe, rūpīgi trenējot, vingrinot un izkopjot savu apziņas stāvokli.

Politiskai karjerai pa pēdām

Dokumentālā filma Latvijas faili. Vaira Vīķe-Freiberga stāstīs par eksprezidentes politisko karjeru. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas V.Vīķe-Freiberga katru gadu viesojās Latvijā, vadīja 2x2 un 3x3 nometnes, lasīja lekcijas. Viņa spēja uzrunāt un aizraut gan trimdas latviešus, gan padomju Latvijas latviešus, gan atjaunotās neatkarīgās Latvijas latviešus. V.Vīķe-Freiberga jau tolaik uzsvēra, ka galveno virzību tam, kas notiks Latvijā, dos tie, kas dzīvo uz Latvijas zemes, ne citur. Eksprezidente atklās savas domas par to, kādēļ trimdas latvieši nebrauca atpakaļ uz brīvo Latviju.

Neatkarīgajā Latvijā V.Vīķe-Freiberga atgriezās kā Latvijas Institūta direktore. Kā iespējamo kandidāti Latvijas prezidentes amatam viņu apsprieda jau kopš 1996.gada. 1999.gada 17.jūnijā V.Vīķe-Freiberga tika ievēlēta par Latvijas Republikas Valsts prezidenti, pirmo sievieti Latvijas vēsturē šajā amatā. Latvijas plašākai sabiedrībai V.Vīķe-Freiberga bija mazpazīstama, taču jau ar pirmajām darba dienām pierādīja, ka Rīgas pilī gaidāmas vērienīgas pārmaiņas, ka tajā saimniekot sācis spēcīgs līderis. Prezidentūras laikā V.Vīķe-Freiberga devās daudzās ārvalstu vizītēs un apmeklēja nozīmīgas augstākā līmeņa starptautiskās konferences. Pirmā sieviete - valsts vadītāja Austrumeiropā un viņas svešvalodu zināšanas guva atbalstu ārzemju presē un politiskajās aprindās, V.Vīķe-Freiberga deva Latvijas vārdam jaunu, drosmīgu skanējumu.

Dokumentālā filma Latvijas faili. Vaira Vīķe-Freiberga 1.decembrī 18:35 kanālā LNT.

Foto: V.Vīķe-Freiberga LNT dokumentālajā filmā. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV