Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Olgas Žitluhinas dejas kompānija svin bēres

EasyGet.lv, 27.11.2012. 12:07

Кончина jeb Končiņa ir Olgas Žitluhinas dejas kompānijas divi izrāžu vakari, kas notiks 2. un 3. decembrī plkst. 19.00 Zirgu pasta (Dzirnavu iela 46) jaunajā melnajā zālē.
Olgas Žitluhinas dejas kompānija svin bēres

Ar fragmentiem no kompānijas 16 gadu vēsturē tapušām izrādēm, ar jaunām ainām un akcentiem, ar trupas bijušo un esošo dejotāju piedalīšanos, trupas draugiem mūziķiem Dzelzs Vilku, kostīmu, gaismu māksliniekiem un citiem svarīgiem cilvēkiem klātesot, Olgas Žitluhinas dejas kompānija svinēs bēres. Pēdējā izrāde ar kompānijas ilggadējo dejotāju sastāvu ir gan gals, gan īsta končiņa tiem, kas zina un mīl aizejošo kompāniju un arī tiem, kas pirmo reizi dzird par Olgas Žitluhinas dejas kompāniju.

"Ielūdzam uz bērēm!", aicina horeogrāfe Olga Žitlihina. "Ja kāds uz bērēm ir lūgts, tad jāiet, jo citādi piemetoties kāda nelaba kaite", vēsta sens ticējums. Olgas Žitluhinas dejas kompānija ielūdz uz savām bērēm, bet ir vēl viens ticējums: Neprecējušos cilvēku pirmo bēru dienu dēvēja par kāzām un tikai otru par bērēm. Kompānija būtu uzskatāma par precētu, ja tā būtu piesaistīta kādai mājai, pavardam, saimei. Bet nav. Tāpat vien bez mājām staigā pa šo zemīti. Tātad ir neprecēta, tātad vispirms kāzas, tātad vispirms bēru ģenerālmēģinājums. 2. decembrī ģenerālmēģinājums, 3. decembrī otrās kāzas jeb īstās bēres. Nepārprotiet, mājas nav atrastas, ņēmējs nav pieteicies, bet gribas pasapņot!

Neviens nav nomiris, bet ir lietas, kas jāapglabā. Lai tiktu uz priekšu, jātiek vaļā no smaguma uz sirds. Jāaprok to, kas nekad nav dzīvojis, to, kā nekad nav bijis. Jāapglabā un jāpaglabā vēlēkam. Zemes mātes klēpī jāsūta nepiepildītās ilgas, nerealizētie radošie sasniegumi. Tur noteikti ir daudz barības vielu. Jānorok, lai var augt jauna zāle. Lai jaunajā Zirgu pasta zālē sāktu augt zāle. Tomēr nedrīkst pārspīlēt, jo "Bērēs nedrīkst tā izturēties, ka citi sāk apbrīnot, jo tad piemetas kas ļauns" – arī tas ir ticējums.

Nekas ļauns nenotiks, ja atnāksiet uz bērēm. Uz bērēm bez nāves, uz ceremoniju bez galvenās balvas saņēmēja. Jau Rainis zināja:

Es ritu, ritu
Ņemot un dodot
Topu par citu.

(Rainis "Gals un sākums")

Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un izrādes dienā uz vietas, tomēr aicinām biļetes iegādāties laicīgi, jo vietu skaits ir ierobežots.

Foto: Olgas Žitluhinas dejas kompānija. Foto © Aiga Rēdmane

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV