Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Virtuālā kino muzeja krājumus papildina stāsts par aktrisi Vilmu Melbārdi

EasyGet.lv, 27.11.2012. 12:39

Liepājas Virtuālā Kino muzeja sadaļas „Liepājas kino vēsture" apakšsadaļa „Liepājas aktieri kinofilmās" papildināta ar materiālu par kādreizējo Liepājas teātra aktrisi Vilmu Melbārdi.
Virtuālā kino muzeja krājumus papildina stāsts par aktrisi Vilmu Melbārdi

Vilma Melbārde Liepājā ieradās 1948. gadā pēc I Nacionālā teātra studijas absolvēšanas kopā ar Dzidru Ritenbergu. Dzidru Ritenbergu radošo ceļu līkloči vēlāk aizveda tālāk, bet Vilmai Melbārdei Liepājas teātris kļuva par mūža teātri. Gandrīz četrdesmit darba gados uz Liepājas teātra skatuves nospēlēts liels skaits redzamu un nozīmīgu lomu gan dažādu tautu klasikas izrādēs, gan izrādēs, kas bija obligātas teātra repertuārā padomju varas apstākļos, gan muzikālajās izrādēs. Lai varētu veiksmīgi piedalīties pēdējās, Vilma Melbārde savas iedzimtās vokālās dotības ir slīpējusi pie izcilās mūzikas pedagoģes Hertas Štrauses, kādreiz ievērojamās Liepājas operas mecosoprāna lomu izpildītājas.

Kino Vilmai Melbārdei bijušas pavisam četras lomas, no kurām viena uz ekrāniem neparādījās (tātad, skatītājiem ir zināmas tikai trīs). Pēdējā, kinoekrānus neaizsniegusī, loma bija filmā „Dīvainā mēnesgaisma" (1987). Šajā filmā filmējās vairāki Liepājas teātra aktieri: Kārlis Zušmanis (kurš gan uz to brīdi vairs Liepājas teātrī nestrādāja), Valdemārs Zandbergs, Dzintra Klētniece, Jānis Kuplais. Arī Astrīda Kairiša, kas šajā filmā spēlē Nadīnu, ir savulaik strādājusi Liepājas teātrī. Vilmai Melbārdei šajā filmā bija paredzēta Ertas (spēlē Ilga Tomase) mātes loma. Uzfilmētās epizodes netika iekļautas filmas gala versijā.

Vilma Melbārde mirusi 1987. gada 14. decembrī.

Foto: Vilma Melbārde (no kreisās) un Dzidra Ritenberga Liepājas teātrī. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV