Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Andreja Upīša 135. dzimšanas dienu ieskandinās sarīkojums "Andrejdienā pie Andreja"

EasyGet.lv, 27.11.2012. 14:41

30. novembrī plkst. 18.00 Andreja Upīša memoriālmājā Skrīveros, Daugavas ielā 58 notiks sarīkojums "Andrejdienā pie Andreja", tajā piedalīsies Skrīveru Mūzikas un mākslas skolas pedagogi un audzēkņi Ivetas Biķernieces vadībā.

Rakstnieka stādītajā dārzā pie ugunskura zem lielā oša pasākuma dalībnieki izspēlēs Andrejdienas mistēriju – kopējā lasījumā tiks šifrēts joprojām aktuālā Andreja Upīša garā stāsta „Sūnu ciema zēni" kods, jo jēdzieni „Laimes lācis" un „Sūnu ciems" informatīvajā telpā un sabiedrības apziņā cauri laikiem dzīvo savu, no stāsta neatkarīgo dzīvi, jo bieži parādoties politiska satura publikācijās un raksturojot mūsdienu Latviju.

Sendienās Andrejdienu godos tuvāko draugu lokā Skrīveru mājā vai Rīgas dzīvoklī rakstnieks nereti kavējās atmiņās par bērnībā piedzīvoto. Jau 15 gadu vecumā ar Arāju Andreja parakstu 1892. gada „Mājas Viesī" publicētas Andreja Upīša savāktās un apkopotās „Parunas. Skrīveros uzrakstītas" un „Kā mūsu senči agrāk Vidzemē dzīvojuši". Spilgtas atmiņas saglabājušās no dzīves Vilku Dobju mājās, klausoties Vilku veces krāšņajos un piedzīvojumu pilnajos sapņu atstāstos, kas, iespējams, inspirējuši „Sūnu ciema zēnu" kolorīto tipāžu galeriju.

Andrejdienā, kā vienmēr skanēs rakstnieka iemīļotās tautasdziesmas, ko pasākuma dalībnieki izdziedās kopā ar Ivetu Biķernieci un Skrīveru Mūzikas un mākslas skolas pedagogiem un audzēkņiem.

Sarīkojums "Andrejdienā pie Andreja" ieskandinās rakstnieka 135. dzimšanas dienu Skrīveru novadā.

Pasākumu atbalsta Skrīveru novada dome.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV