Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Prozas lasījumu galveno balvu saņem Inga Gaile

Violanta Dzene, 10.12.2012. 09:45 | komentāri (2)

Svētdienas vakarā Dailes teātrī ar četru autoru lasījumiem un apbalvošanas ceremoniju noslēdzās jaunākās literatūras festivāls "Prozas lasījumi 2012", kas no 5. līdz 9. decembrim astoņos pasākumos ar iepriekš nepublicētu un nelasītu prozas darbu lasījumiem pulcēja vairāk nekā 40 autorus.
Prozas lasījumu galveno balvu saņem Inga Gaile

Galerijas:

Festivālu noslēdza Ingas Ābeles, Kristīnes Želves, Jura Zvirgzdiņa un šī gada Kurzemes Prozas lasījumu laureāta Naura Lukševica prozas darbi. Pasākuma vadīšanu bija uzņēmies atraktīvais radio personība Eduards Liniņš, bet par muzikālo gaisotni rūpējās jaunais, daudzsološais ansamblis "Manta".

Jau kopš idejas pirmsākumiem festivāls "Prozas lasījumi" ir vieta, kur satiekas autori ar lasītājiem, ļaujot apzināties rakstniecības nozares nepārtrauktu attīstību. Tā ir vieta, kur ļauties atpūtai, melanholijai, smiekliem un pozitīvām emocijām.

Festivāls palīdz ne tikai augt un nostiprināties rakstniecības nozarei Latvijā, bet paver arī iespējas jaunajiem rakstniekiem. Tāpēc ir pat nedaudz žēl, ka šāds pasākums notiek tikai reizi gadā un ilgst vien nepilnu nedēļu. Bet, kā saka, "laba daudz nevajag".

Festivālu "Prozas lasījumi 2012" noslēdza apbalvošanas ceremonija, kurā tika godāti un sumināti labākie un radošākie pašmāju autori. Viens no "Prozas lasījumi 2012" atbalsītājiem jau piekto gadu ir SIA Skrivanek Baltic, kurš arī bija izvirzījis savu simpātijas balvu – svešvalodas kursi 120 latu apmērā, kuru ieguva Laura Feldberga ar stāstu "Klikšķis". Tāpat par simpātijas balvu parūpējās izdevniecība "Dienas Grāmata" , kura piešķīra divas simpātijas balvas – Helgai Tormanei un Elizabetei Liepiņai, balvā – "Dienas Grāmata" abonoments 2013. gadam. Izdevuma "Latvju teksti" galvenais redaktors Guntars Godiņš piešķīra trīs autoriem iespēju sadarboties ar izdevumu. Tie ir Pēteris Pūrītis, Ilze Jansone un Inga Ābele.

Alternatīvā žūrija, kura sastāvēja no Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Baltu filoloģijas bakalaura un maģistra studiju programmas studentiem, kuru vidū bija Una Alksne, Arnis Koroševskis, Sintija Kampāne, Jolanta Misiņa, Elīna Malāne, Sabīne Korneta, Ilze Tauriņa, piešķīra balvas vairākas balvas: "Pusmūžu drāmas attēlojums", ko saņēma Aivars Kļavis, "Lēciens laikā" - Inga Ābele, "Labākais bēgšanas mēģinājums" – Aivars Eipurs, "Vēsturiski precīzākais 2014/ 15. gada tēlojums"- Pēteris Pūrītis, "Melnākais humors"- Juris Zvirgzdiņš, "Nostaļģija" – Jānis Joņevs, "Lielais gudrums" - Sanita Reisone, "Ekspresīvi morālais kaitējums publikai" – Kristīne Ulberga, "Sievietes likteņa tēlojums" - Inga Gaile.

Kandidātus uz galveno balvu izvērtēja žūrija, kuras vidū bija Ieva Kalniņa – literatūrzinātniece un profesore LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļā, Ilva Skulte – asociētā profesore RSU Komunikācijas fakultātē, tulkotāja un kultūras žurnāliste, Dace Sparāne-Freimane – dzejniece, izdevniecības „Dienas Grāmata" direktore un galvenā redaktore, Guntars Godiņš – dzejnieks, tulkotājs un žurnāla „Latvju Teksti" galvenais redaktors, Ilmārs Šlāpins – filozofs, rakstnieks un portāla "Satori" galvenais redaktors.

Žūrijas atbildību un grūto darbu šajā izvēlē uzsvēra žūrijas loceklis Ilmārs Šlāpins: "Žūrijai bija smags darbs visas šīs dienas un nedēļas. Noklausīties to visu, mēģināt saprast, atšķirt. Brīžiem šie darbiņi, stāstu fragmenti, romānu uzmetumi, dienasgrāmatas un tā tālāk bija tik atšķirīgi. Mēs nonācām pie secinājuma piešķirt sešus atzinības diplomus un vienu galveno balvu." Atzinības diplomu saņēma Jānis Joņevs, Arno Jundze, Nauris Lukševis, Inese Zandere, Ilze Jansone, Pēteris Pūrītis. Bet galveno balvu - elektronisko grāmatu lasītāju un titulu "Prozas lasījumi 2012" ar gandrīz vienbalsīgu žūrijas vērtējumu saņēma Inga Gaile.

Atskatoties uz festivāla "Prozas lasījumi 2012" radošajām dienām, mēs varam būt lepni un priecāties, ka literatūras lauciņš kļūst arvien plašāks un pie lasītājiem nonāk arvien oriģinālākas un daudzveidīgākas idejas. Un tieši šī apziņa liek ar jaunu cerību vērsties nākotnē! 2013. gadā festivāls "Prozas lasījumi" notiks no 4. līdz 8. decembrim.

Foto: Festivāla Prozas lasījumi apbalvošanas ceremonija. Foto (c) Kristīne Veinberga

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV