Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

"Optimista stāsts" – būt dīvainam nozīmē būt normālam

Violanta Dzene, 13.12.2012. 14:31

Filma "Optimista stāsts" vēsta par cilvēku dzīves kritumiem un kāpumiem, par mūžīgo cerību un spēju atrast izeju no jebkuras situācijas. Daļēji tā ļauj mums pašiem paskatīties uz sevi no cita skata punkta.
"Optimista stāsts" – būt dīvainam nozīmē būt normālam

Pēc četriem psihiatriskajā klīnikā pavadītajiem gadiem galvenais varonis, bijušais skolotājs Pets Solitano atgriežas mājās. Visa viņa iepriekšējā dzīve ir sagruvusi - sieva ir viņu pametusi, draugi novērsušies, tāpēc vīrietim nekas neatliek, kā pārcelties uz dzīvi pie saviem vecākiem. Par spīti pagātnes notikumiem, Pets ir cerības pilns atgūt savu veco dzīvi un sievas mīlestību.

Tomēr izrādās, ka likteņa ceļi ir neizdibināmi un tie vīrieti saved kopā ar Tifāniju. Lai gan sākumā, šķiet, ka Pets nevēlas neko kopīgu ar jauno sievieti, drīz vien viņi kļūst par draugiem. Viņus vieno ne tikai kopīgas pagātnes rētas, bet arī solījums – ja Pets būs viņas partneris deju konkursā, tad viņa palīdzēs Petam atgūt savas sievas Nikijas mīlestību.

Pets tik izmisīgi dzenas pēc vēl vienas iespējas sākt visu no gala, bet patiesībā šī iespēja visu laiku ir bijusi viņam līdzās.

Filma, manuprāt, ir diezgan netipiska amerikāņu komēdija. Filmai īpašu šarmu piešķir neparastie tipāži – no psihiatriskās klīnikas iznākušais optimistiskais Pets, kurš sevi uzskata par gluži normālu. Un kā citādi, ja apkārt viņam ir tēvs, kas tic māņticībai un ir aizrāvies ar totalizatoru; draugs, kuru uz katra soļa kontrolē sieva, bet tā vietā, lai noskaidrotu problēmas, viņš labāk ieslēdzas garāžā un izgāž dusmas pie "Metallica" dziesmām; un jauniepazītā Tifānija, kura pēc vīra nāves ir pārgulējusi ar visiem darba kolēģiem.

Jāsaka, ka tieši aktiermeistarības dēļ filmas varoņi šķiet tik īsti, it kā varētu būt mūsu kaimiņi, draugi vai paziņas, tikai nedaudz pārspīlētākā versijā. Daudzi no aktieriem filmā parādā sevi daudz citādākā gaismā, kā esam viņu raduši redzēt iepriekš. Jaunā "Bada spēles" zvaigzne Dženifera Lourensa lieliski parādā emocionālo satricinājumu aiz ieturētās, vienaldzīgas izturēšanās. Bredlijs Kūpers vairs nav pašpārliecinātais, izklaidīgais Fils no "Paģirām", tā vietā mums tiek piedāvāts viegli ievainojams un emocionāls varonis, kurš par spīti dzīves sarežģījumiem katrā situācijā prot atrast cerības staru. Tāpat allaž skatā bargais Roberts De Niro atļaujas atzīt savas pagātnes kļūdas, raudot uz dēla pleca, tanī pašā laikā ļauties pilnīgi nesaprotamam, māņticīgam izdarībām, lai noturētu veiksmi.

Filma "paķer" ar savu lielisko aktierspēli, gaumīgo humoru un vieglo ironiju par dzīvi. Tā parāda nemateriālo vērtību nozīmi, ģimenes nesaraujamās saites un to, ka būt nedaudz trakam un dīvainam ir pavisam normāli.

Lomās: Bredlijs Kūpers ("Paģiras"), Dženifera Lourensa ("Bada spēles"), Kriss Takers ("Sastrēgumu stunda"), Džūlija Stailza ("10 lietas, ko es ienīstu tevī") un "Oskaru" laureāts Roberts De Niro ("Krustēvs 2", "Psihoanalīze gangsteru gaumē").

Uz kinoekrāniem Latvijā filma iznāks 14. decembrī.

Foto: Kadrs no filmas "Optimista stāsts". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV