Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Muzejā apskatāms 400 gadu sens zobu raušanas instruments

EasyGet.lv, 17.12.2012. 11:54

20. decembrī plkst. 16.00 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā notiks zobu ekstrakcijas instrumenta „Pelikāns" atklāšana. Instruments ir nozīmīgs papildinājums muzejā jau esošai stomatoloģisko instrumentu kolekcijai, jo tā vecums datējams ar 17. gs beigām - 18. gs. Sākumu, informē muzeja pārstāve Liene Šarkūna.

Savu nosaukumu instruments ieguvis pateicoties vizuālai līdzībai ar pelikāna knābi. Rietumeiropā „pelikānu" zobu raušanā izmantoja no 14.- 18. gs. beigām. Zināms, ka 17.—18. gadsimta mijā Latvijas teritorijā praktizēja apmēram 20 ķirurgi, kuri amatu bija apguvuši Rietumeiropā, tāpēc arī pie mums zobu raušanai izmantoja "pelikāna" tipa instrumentus. Šāda zobu raušana bija ļoti traumatiska, tāpēc nereti pacientiem tika novērotas dažādas komplikācijas, kuru rezultātā varēja iestāties sejas paralīze vai pat nāve.

Armands Ozoliņš, zobārstniecības klīnikas „SIROWA Rīga" vadītājs un zobārsts: „Mūsdienu cilvēks var tikai iztēloties tās ciešanas, kas senāk bijušas ārstējot zobus. Zobārstniecība piedzīvojusi ievērojamu attīstību - ja agrāk sāpošs zobs tika izrauts, tad šodienas praksē speciālisti dara visu iespējamo ārstējot, lai pacientam saglabātu "savus" zobus. Tieši zobārsti bija vieni no pirmajiem, kas izmantoja anestēzijas līdzekļus praksē. Šodien zobārstniecībai nav nekā kopīga ar stereotipiem un mītiem, kas veidojušies gadu gaitā par sāpēm, bailēm, kas saistīts ar stomatologa apmeklējumu. Par to katrs pats var pārliecināties, apmeklējot vērtīgo zobārstniecības ekspozīciju muzejā."

No 21. decembra eksponātu muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā varēs apskatīt ikviens interesents. Muzejs tāpat ir pateicīgs arī pārējiem ziedotājiem, kuri finansiāli atbalstīja „pelikāna", kā arī citu muzeja priekšmetu iegādi.

Muzejs savā kolekcijā šādu unikālu instrumentu varēja iegādāties pateicoties zobārstniecības klīnikas „SIROWA Rīga" atbalstam. Klīnika ir dibināta 1994. gadā un pašlaik tā ir viena no augstākā līmeņa zobārstniecības klīnikām Baltijā, kas attīsta zobu implantāciju, protezēšanu un mutes dobuma ķirurģiju, kā arī zobu ārstēšanu vispārējā anestēzijā (narkozē).

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs ir viens no trim lielākajiem medicīnas vēstures muzejiem pasaulē, kur atspoguļota medicīnas attīstības vēsture sākot no etnomedicīnas līdz mūsdienām.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV