Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

LTV būs skatāma baleta "Riekstkodis" tiešraide

EasyGet.lv, 17.12.2012. 12:13

Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstītā projekta „Teātris.zip" ietvaros 23.decembrī LTV1 un LTV7 (LTV1 – plkst. 17.55, LTV7 – plkst. 17.45) tiešraidē no Latvijas Nacionālās operas translēs klasiskā baleta pērli – Pētera Čaikovka baleta "Riekstkodis" iestudējumu.

P.Čaikovska baleta „Riekstkodis" iestudējums uz Nacionālās operas skatuves ir skaista Ziemassvētku pasaka, un šoreiz tā būs arī spēle - gan bērniem, gan viņu vecākiem. Izrādes pārraidi pirmo reizi Latvijas televīziju vēsturē būs iespēja skatīties divos kanālos reizē - LTV1 baleta izrādi demonstrēs pilnā apjomā, bet LTV7 skatītājiem visu izrādes laiku būs iespēja ielūkoties teātra aizkulisēs un redzēt kā šāda izrāde top. Tiešraidi abos kanālos nodrošinās 37 Latvijas Televīzijas profesionāļi, tostarp 11 operatori, izrādes tiešraides režisors Juris Sējāns, aizskatuves tiešrades režisore Maija Dance.

"Tā būs neparasta un pārsteigumiem bagāta tikšanās ar izrādes veidotājiem - baletdejotājiem, mūziķiem, rekvizitoriem, gaismu māksliniekiem, uzbūves meistariem, tērpu māksliniekiem un daudziem citiem. Skatītājs varēs kļūt par pārraides režisoru arī pats pie savas režijas pults – televīzijas pults, pārslēdzot kanālus un izvēloties, ko skatīties," atzīmē LTV1 kultūras, bērnu un izklaides raidījumu satura redaktore Daina Markova.

Pārraide būs redzama arī Latvijas Televīzijas mājas lapā www.ltv.lv – gan izrāde, gan notikumi aizkulisēs, tā kā iespēju kombinēt katram savu „Riekstkoža" skatīšanās variantu būs daudz. Savukārt mājas lapas sadaļā „Teātris.zip" (ltv.lv/teatris.zip) jau pirms izrādes varēs iepazīties arī ar izrādes libretu, iestudējuma vēsturi, veidotājiem un izpildītājiem.

Baleta darbība notiek Rīgā 19.gadsimta beigās - te jūtama pilsētas senlaicīgo ieliņu gaisotne, atrodami jūgendstilā veidoti interjeri, augu motīvi un efektīgi kontrasti: ārā ir ziema, bet telpās zied puķes. Ziemassvētku vakarā mazā Marija saņem dāvanā lelli – Riekstkodi. Rotaļlietas zem eglītes atdzīvojas, un sākas brīnumaini piedzīvojumi – istabā iebrūk peļu armija, Riekstkodis pārvēršas par princi, atbrīvo Mariju un aizved viņu uz pasaku zemi. Izrādes iestudējumu veidotāji un autori ir horeogrāfs – inscenētājs Aivars Leimanis, scenogrāfs un tērpu mākslinieks Aleksandrs Vasiļjevs, diriģents Farhads Stade. Galvenajās lomās – Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs.

Pirmo reizi Latvijas Televīzijas vēsturē tiešraide, pateicoties LTV jaunās pārvietojamās televīzijas stacijas video un audio tehnikas iespējām, tiks nodrošināta modernākajām tehnoloģijām atbilstošā HD kvalitātē, kuras piesātināto un dzidro attēlu, kā arī augstākās kvalitātes digitālu skaņu varēs novērtēt „Lattelecom" interaktīvās televīzijas lietotāji.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV