Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Rīgā Šerloka Holmsa jubilejas ietvaros notiks kino festivāls

EasyGet.lv, 03.01.2013. 16:48

5. janvārī Rīgas Mazajā teātrī, Stabu ielā 18, notiks nekomerciāla izcilajam izmeklētājam Šerlokam Holmsam veltīta mākslas filmu skate "Sherlock Holmes Cinema", informē kinofestivāla organizatore Olga Meļņikova. Detektīva žanra un vienkārši kino cienītājiem tiks piedāvāta iespēja iejusties neparastajos Šerloka Holmsa un viņa drauga doktora Vatsona piedzīvojumos, kuru noslēpumainos tēlus atainojuši dažādi režisori dažādos laikmetos.
Rīgā Šerloka Holmsa jubilejas ietvaros notiks kino festivāls

19.gadsimta beigu izmeklētāja tēls izrādījās pārsteidzoši piemērots 20. un pat 21. gadsimta sākuma notikumiem. Šerloks Holms kļuva par populārāko kino un televīzijas personāžu pēdējo desmit gadu laikā. Kā spilgts piemērs tam ir Šerloka Holmsa tēls Maka Gatisa un Stīvena Mofata veidotajā britu seriālā "Sherlock", kurā izmeklētāja tēls no 19. gadsimta beigām tika pārnests uz 20. gadsimta sākumu. Ievērojamais izmeklētājs un viņa draugs doktors Vatsons mēģina izmeklēt 21. gadsimta noziegumus Londonā. Kino festivāla ietvaros mēs parādīsim vienu no minētā seriāla sērijām – "Šerloka Holmsa un doktora Vatsona pirmā tikšanās".

Ideja par kino festivāla rīkošanu, kas veltīts tik izcilam personāžam, jau radās svinot pirmo Šerloka Holmsa jubileju Rīgā. Jo mūsu pilsētai ir vistiešākais sakars ar izmeklētāju. Septiņu gadu garumā no 1979. līdz 1986. gadam Rīgā notika pazīstamās Igora Masļeņikova filmas „Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumi" uzņemšana. Sherlock Holmes Cinema ietvaros mēs parādīsim daudzsēriju filmas „Bāskervilu suns" divas sērijas, kurās ģeniālajam izmeklētājam Šerlokam Holmsam un viņa draugam doktoram Vatsonam nāksies krietni papūlēties, lai atklātu sera Čārlza nāves apstākļus. Teleseriāls ar Vasīliju Ļivānovu un Vitāliju Solominu, kas aizsākās ar filmu „Šerloks Holms un doktors Vatsons" tika uzņemts ar sajūsmu ne tikai Padomju Savienībā, bet arī ārzemēs, it īpaši izmeklētāja dzimtenē – Anglijā. Angļu skatītāji Ļivānovu un Solominu oficiāli atzina par labāko Holmsa un Vatsona pāri.

Bez tam skatītājiem būs iespēja redzēt režisora Barī Levinsona leģendāro detektīvfilmu, kas ataino pirmo Šerloka Holmsa un doktora Vatsona tikšanos jaunībā. Vēstījums filmā, tā pat kā Konana Doila darbos tiek atainots no pavisam vēl jaunā Dona Vatsona uztveres, kurš ierodas Londonā no provinces lai mācītos koledžā. Ierašanās dienā viņš satiek Šerloku Holmsu. Pirmā tikšanās bija sākums turpmākai Vatsona un Holmsa draudzībai. Šī filma ir veidota pēc „ne-kanonizētas" noveles par izmeklētāju Šerloku Holmsu un ir kā sava veida prologs pirmajai Artūra Konan Doila grāmatai – „Etīdes purpurkrāsas toņos".

Sherlock Holmes Cinema programma:
17.00 – 18.45 Jaunais Šerloks Holms, režisors Barijs Levinsons, ASV/ 1985.
19.15 – 20.45 Šerloka Holmsa un doktora Vatsona pirmā tikšanās, (BBC "Sherlock"), režisori Макs Gatis un Stīvens Mofats, Lielbitānija/ 2010.
21.00 – 23.30 Šerloks Holms: Bāskervilu suns. 1.sērija, režisors Igors Masļeņikovs, Krievija/ 1985.

Kinofestivālu organizē "CREA Promotion" sadarbībā ar "PR Linija" Ar Rīgas Domes atbalstu. Vairāk informācijas www.creapromo.com

Foto: Kadrs no filmas "Šerloks Holms: Bāskervilu suns". Publicitātes foto 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV