Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Vladimira Visocka dēls uz Rīgu ved muzikālu izrādi

EasyGet.lv, 09.01.2013. 12:06

Vladimira Visocka stāsts, kas savaldzinājis un aizkustinājis kino, mūzikas un teātra mīļotāju sirdis, atdzims Rīgas Kongresu namā 6. februārī. Izrādē „Visockis. Paradīzes āboli", kas ir veltīts slavenā krievu dzejnieka, mūziķa un aktiera piemiņai, piedalās viņa dēls Ņikita Visockis.
Vladimira Visocka dēls uz Rīgu ved muzikālu izrādi

Vladimirs Visockis ir krievu kultūras darbinieks, kuru ne velti sauc par leģendāru. Mākslas pasaule bohēmas autoru zaudēja pirms 32 gadiem, bet televīzijas kanāli joprojām atzīmē viņa dzimšanas un nāves gadadienas, rādot filmas un koncertus ar viņa piedalīšanos. Iedzīvotāju aptaujā, kas tika organizēta 2010. gadā, tika noskaidrots, ka 20.gadsimta Krievijā visgodājamāko personu sarakstā Vladimirs Visockis ieņem otro vietu uzreiz pēc pirmā kosmonauta Jurija Gagarina.

Pēc Vladimira nāves par viņu tika radītas ļoti daudzas televīzijas un radiopārraides, filmas, teātra izrādes, bet muzikālo izrādi „Visockis. Paradīzes āboli" prese sauc par „labāko, kas tika radīts par mākslinieku".

Tas nevienu nepārsteidz, jo jaunākais dēls ir mākslinieciskais vadītājs un tēlo izrādē, kas tapa 2005. gadā Maskavā. Ņikita Visockis – aktieris, režisors un scenārists – ar režisoru Rašidu Tuguševu veidoja šo izrādi Vladimira Visocka nāves 25. gadadienai. Pirmizrāde notika uz Vladimira Visocka vārdā nosauktā Kultūras centra-muzeja, kuru Ņikita vada no 1996. gada, skatuves.

Ņikita piedzima 1964.gadā Vladimira Visocka un aktrises Ludmilas Abramovas ģimenē. Vecāki izšķīrās, kad puikam bija 4 gadi. „Kad man bija 13 gadi, māte sūdzējās tēvam, ka es nevaru atrast savu vietu dzīvē – toreiz mani visvairāk aizrāva basketbols un kautiņi ar draugiem. Tēvs aizveda mani uz teātri, un man atvērās acis," atceras Ņikita Visockis.

Vladimirs Visockis nomira, kad Ņikitam bija 16 gadi. Bez šaubām, tēva daiļrades iedvesmotais jaunietis izvēlējās aktiera un režisora ceļu. Ņikita pabeidza Maskavas Valsts akadēmiskā teātra skolu, izveidoja savu teātri, tēloja desmitiem lomu filmās un izrādēs.

Radošais darbs ne reizi vien lika viņam atcerēties sava tēva stāstu. Galveno lomu izrādē „Vladimirs Visockis" Ņikita nospēlēja Tagankas teātrī, kurā savā laikāspēlēja viņa tēvs. Pērn ekrānos varēja redzēt filmu „Visockis. Paldies, ka dzīvs", kurai Ņikita uzrakstīja scenāriju un ierunāja sava tēva lomu. Filmā, kas tika veltīta Vladimira Visocka nāves 31. gadadienai, tēloja Sergejs Bezrukovs, Ivans Urgants un citas Krievijas kino un televīzijas zvaigznes.

„Sāpīgāko brīžu apzināšana nāk pakāpeniski. Tēva bērēs es neraudāju. Tikai pēc trīs gadiem es ar visu savu būtību sajutu – viņa nav, es nekad viņu neredzēšu. Bija laiks, kad es bēgu no tēva radošā mantojuma. Daudzi teica – pareizi, ierobežojies, radi tikai to, kas ir tavs. Tomēr pakāpeniski es sapratu, ka, šādi rīkojoties, es tikai cenšos izlikties par „vēso"", domās dalās Ņikita Visockis.
Kad 1996. gadā Ņikita Visockis sāka vadīt Vladimira Visocka vārdā nosauktā Kultūras centru-muzeju, viņš atrada tajā midzeni ar izzagtiem arhīviem un klaiņojošiem dzērājiem. Ņikita sameklēja sponsorus un pa kripatiņām savāca muzeja kolekciju, bet 2005. gadā muzejā tika atveidota izrāde „Visockis. Paradīzes āboli".

Muzikālās izrādes pamatā ir Vladimira Visocka dziesmas un dzeja. Uz īpašo dekorāciju fona Ņikita Visockis ar neviltotu sentimentalitāti atveido tēva raksturu, bet aktieri Aleksejs Zikovs un Svetlana Grigorjeva izpilda 24 populārās Vladimira Visocka dziesmas, kuras savijas ar izrādes sižetu.

Izrāde sastāv no trīs daļām. Pirmās daļas nosaukums ir – Boļšoj Karetnij Pereulok, kur mākslinieks aizvadīja jaunības gadus. Otrā daļa stāsta par Vladimira Visocka radošajiem gadiem Drāmas un komēdijas teātrī Tagankā, kurā viņš spēlēja no 1964. gada līdz mūža beigām. Trešā daļa ir filozofisks dziesmu un skatītāju dialogs. Muzikālie skaņdarbi atspoguļo visus Vladimira Visocka radošās darbības posmus – no agrīnām dziesmām un melodijām līdz tekstiem, kuri tika radīti lielās popularitātes laikā. Ne velti izrāde nosaukta tāpat kā viena no populārākajām Vladimira Visocka dziesmām.

600 dziesmas, 30 kinofilmas, 15 izrādes, trīs laulības, viena valsts prēmija, kura tika saņemta tikai pēc nāves, un vairāk nekā 25 pieminekļi – tie ir tikai skaitļi, kuri neatspoguļo patiesu Vladimira Visocka ietekmi uz sabiedrības domāšanu.

Padomju varas nemīlēts, bet iekarojis miljonu cilvēku sirdis ne tikai ar dziesmām, bet arī ar lomām filmās „Tikšanās vietu mainīt nedrīkst", „Vertikāle", „Mazas traģēdijas", Vladimirs Visockis nav aizmirsts. Visu laiku tiek izdoti viņa mūzikas ieraksti, kuros aizsmakusī balss joprojām liekas klausītajiem noslēpumaini tuva. „Visockis. Paradīzes āboli" ir vēl viena iespēja pieskarties leģendai, kuru šoreiz stāsta talantīgs mākslinieka dēls.

Biļetes iz izrādi 6. februārī plkst. 19:00 Rīgas Kongresu namā nopērkamas Biļešu servisa kasēs.

Foto: Vladimirs Visockis. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV