Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Velniņi Rūdolfa Blaumaņa muzejā

EasyGet.lv, 10.01.2013. 14:37

Turpinās Rūdolfa Blaumaņa 150. jubilejas gads, un piektdien, 11. janvārī, plkst. 13.00 Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Alberta ielā 12 – 9 aicina uz Rūdolfa Blaumaņa pasakas „Velniņi" izrādi.

Izrādi kopā ar režisori Daci Ķīkuli iestudējuši Rūjienas novada Jeru pamatskolas audzēkņi.

„Ai, cik te viss bija pavisam savādāki un daudz daudz jaukāki nekā ellē! Tur debesu vietā bija melna velve, un liela, dzeltaina, mūžīgi gara čūska staipījās pie tās un vēma uguni, kuras spīdums elli šausmīgi apgaismoja. Še debesim bija tik mīlīga krāsa, ka velniņiem no tām nemaz negribējās novērst acu un čūskas vietā bija tāds spožums, ka tajā nemaz nevarēja skatīties. Un zilgansarkano liesmu vietā, pa kurām tie bija paraduši staigāt, bija zaļa, mīksta zāle, un tur tāļāk pļavā mirdzēja un locījās visvisādas puķes..."

Rūdolfa Blaumaņa „Velniņi" ir viena no skaistākajām un populārākajām latviešu literārajām pasakām. Tas ir aizraujošs stāsts par diviem maziem velniņiem, kas izbēg no elles un nokļūst virszemē, kur visi viņu sākotnēji iecerētie nedarbi pārvēršas labajos darbos.

1999. gadā pēc Rūdolfa Blaumaņa pasakas motīviem režisore Inga Riba studijā „Rija" uzņēma animācijas filmu, kas šajā pašā gadā Starptautiskajā kinofestivālā „Zelta taurenītis" Irānā ieguva galveno balvu, 2000. gadā piedalījās vienā no prestižākajiem animācijas filmu festivāliem „Annsī" Francijā, bet 2002. gadā ieguva skatītāju balvu Nacionālajā filmu festivālā „Lielais Kristaps".

1970. gadā tapušais pasakas oriģinālieraksts izdots sērijā „Pasaku lāde – pirms miedziņš nāk". Pasaku lasa izcilais latviešu aktieris un režisors Alfrēds Jaunušans, skan Raimonda Paula dziesmas ar Jāņa Petera vārdiem Margaritas Vilcānes un Ojāra Grīnberga izpildījumā.

Pasakas dramatizējumu aizvien no jauna iestudē gan profesionālajos, gan pašdarbības teātros visā Latvijā. Šoreiz Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā savu iestudējumu rādīs Rūjienas novada Jeru pamatskolas audzēkņi.

Ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV