Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Barikāžu atcere LTV1 programmā

EasyGet.lv, 16.01.2013. 14:13

Atzīmējot laiku, kad pirms 22 gadiem cilvēki pulcējās uz barikādēm, lai aizstāvētu savas valsts brīvību, LTV1 piedāvā noskatīties īpašus raidījumus un dokumentālās filmas, informē LTV pašreklāmas redaktors Jānis Kalve.

Svētdien, 20 janvārī, pulksten 12.00 tiešraidē no Rīgas Doma būs skatāms 1991.gada janvāra barikāžu atceres dievkalpojums. Tajā sprediķi teiks LELB bīskaps Pāvils Brūvers. Dievkalpojumā piedalīsies Latvijas Universitātes pūtēju orķestra kameransamblis „Riga Chamber Winds" diriģenta Jāņa Puriņa vadībā.

Pulksten 16.45, LTV1 televīzijas pirmizrādi piedzīvos režisora Rodrigo Rikarda dokumentālā filma „Tautas balss barikādēs". Dokumentālajā filmā apkopotas unikālas intervijas un hronikas materiāli no laika, kad Rīgas ielās slējās barikādes, kvēloja ugunskuri un latviešus vienoja brīvības alkas.

Savukārt raidījums „Province" pulksten 18.20 aicinās atcerēties faktus. 1991.gada janvāra barikāžu laikā ļaudis sargāja ne tikai Augtāko padomi un Ministru padomi, Latvijas Radio un Televīziju, sakaru centrāles un tiltus Rīgā. Uz savām barikādēm cilvēki stāvēja arī Kuldīgā. Varētu šķist, ka viņu barikādes nebija tik lielas, taču liels bija gars, pārliecība un sapņi par nākotnes brīvo Latviju. Par to – raidījumā „Province".

Savukārt piektdien, 25. janvārī, pulksten 18:30, LTV1 ēterā režisores Dzintra Gekas dokumentālā filma „Gvido Zvaigzne".

2011. gadā apritēja 20 gadi kopš 1991. gada janvāra traģiskajiem notikumiem, kad nošāva Andri Slapiņu un nāvīgi ievainoja Gvido Zvaigzni, kurš divas nedēļas vēlāk mira slimnīcā. Kino operatora Gvido Zvaigznes dzīve aprāvās ceļa sākumā, un viņa talants pat nepaguva pilnībā uzplaukt. Taču stāsts par viņu satur arī citus nozīmīgus aspektus, kas ļauj parādīt gan personisko traģēdiju, gan jauna, radoša cilvēka problemātisko eksistenci laikmeta lauzumā. Gvido Zvaigzne bija ceļā uz sevi, uz personības pilnību. Liktenis neļāva noiet šo ceļu līdz galam. Taču viņa dzīves notikumu un vērtību ķēde ir uzskatāms paaudzes centienu modelis. Tāpēc filma par viņu ir filma par viņa laiku.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV