Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Muzeju nakts izraisa lielu iedzīvotāju interesi

LETA, 21.05.2007. 09:10 | komentāri (3)

Muzeju telpas bija cilvēku pilnas, pie daudziem muzejiem interesentiem bija jāgaida rindā, īpaši gara rinda bija novērojama pie Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja. Šī muzeja pārstāvis Artis Ērglis infotmēja, ka muzeju apmeklējuši aptuveni 5500 - 6000 interesentu. Apmeklētāju sejās bija vērojama liela interese, stāstīja muzeja pārstāvis.
Muzeju nakts izraisa lielu iedzīvotāju interesi
Muzejus apmeklēja gan ģimenes ar bērniem, gan jaunieši, gan arī vecāka gadagājuma cilvēki. Interesi par Latvijas muzejiem izrādīja arī ārvalstu viesi. Rīgas centrā vakar naktī gandrīz katram pretimnācējam uz apģērba bija redzamas krāsainas uzlīmes, kas liecināja, ka viņš paviesojies kādā no muzejiem.

Vairāki Rīgas muzeju apmeklētāji pauda prieku, ka Vecrīgā muzeji izvietoti tik cieši viens pie otra, ka viena vakara laikā daudzus no tiem iespējams apmeklēt. Daži interesenti gan pauda sarūgtinājumu, ka muzeji ir tik pilni cilvēku un ka ilgi jāgaida rindās.

Latvijas Dabas muzeju vakar apmeklēja 9273 interesentu, informēja muzeja Sabiedrisko attiecību un izstāžu nodaļas vadītāja Vineta Grigāne. Muzeju nakts pasākumi Latvijas Dabas muzejā šogad tika veltīti atkritumu problēmai.

Grigāne informēja, ka lielu apmeklētāju atsaucību vakar guva bateriju vākšanas akcija - tika savāktas 202 baterijas. Cūkmens un Dullais Didzis izveidoja plostu no 150 plastmasas pudelēm, kuras tapšanai tika izmantoti 500 metri līmlentas. Plostu Cūkmens naktī izmēģināja pilsētas kanālā. Savukārt Ezis Jostiņš nopozēja apmēram 1000 fotogrāfiem, informēja muzeja pārstāve

Arī citviet Latvijā muzeji vakar sagaidīja daudz interesentu, piemēram, Turaidas muzejrezervātā vakar paviesojās aptuveni 1000 interesentu, savukārt Jūrmalas brīvdabas muzeju apmeklējuši apmēram 400 cilvēku.

Ventspils Livonijas pili Muzeju nakts laikā apmeklēja 1244 ventspilnieki un pilsētas viesi, informēja Ventspils Muzeja direktors Dzintars Kantsons. Šogad Ventspils pili Muzeju naktī apmeklēja trīs reizes vairāk cilvēku nekā pērn, kad pili apmeklēja 400 interesentu. "Tas mūs patiesi iepriecina un mudina līdzīgus pasākumus attīstīt muzeja pakalpojumu klāstā," sacīja Kantsons.

Negaidīti pieprasīts bijis pasākuma laikā piedāvātais cienasts makaroni "pa flotski" - pasākuma laikā tika izēsti divi milzīgi katli ar šo ēdienu. Porciju cienasta varēja saņemt pret labprātīgu ziedojumu pilij, pastāstīja Kantsons.

Jau otro gadu nepārprotams līderis interesentu ziņā bija pirmā Latvijas pilnmetrāžas filma "Zvejnieka dēls", kuru interesenti gatavi skatīt vienmēr, informēja muzejā.

Precīzu apmeklētāju skaitu Latvijas muzejos plānots apmeklēt pirmdien.

Kā ziņots, jau par tradīciju kļuvušajā Muzeju naktī vakar iesaistījās vairāk nekā 80 Latvijas muzeji, Rīgā akcijā piedalījās 36 muzeji.

Akcijā šogad iesaistījās ne tikai muzeji, bet arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, kur apmeklētāji varēja iepazīties ar ekskluzīvām izstādēm, kā arī pastrādāt par bibliotekāriem.

Muzeju nakts notika Francijas noskaņās, piemēram, Ārzemju mākslas muzejā darbojās "Le Cafe de Paris", kurā skanēja franču mūzika, varēja nobaudīt franču ēdienus, noskatīties izrādes "Runča Franča brauciens uz Parīzi" un "Edīte Piafa", rotaļāties kopā ar slaveno sunīti Pifu, noskatīties deju grupas "Chilli" kabarē programmu, kopā ar topošajiem vēsturniekiem un filozofiem diskutēt par franču modernismu un postmodernismu.

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā bija "Rīgas mazā Monmartra", kurā bija sastopami gleznotāji, muzikanti, mīmi, žonglieri, zvēru dresētāji. Tika demonstrētas franču modes, bet ansamblis "Auda" mācīja franču rotaļas un dejas.

Savukārt Latvijas Okupācijas muzejā varēja apskatīt unikālus fotomateriālus no Francijas ģenerālfeldmaršala Ervina Rommela muzeja krājuma, skatīties dokumentālā kino kadrus par vācu aktrises Marlēnas Dītrihas dziedātājas gaitām Otrajā pasaules karā.

1991.gada barikāžu muzejā varēja vērot barikāžu ieņemšanas ainas 1830.gada Parīzē, bet Latvijas Kara muzejā varēs doties izlūkgājienā Buloņas mežā, uzzināt par latviešu gaitām Francijas Ārzemnieku leģionā.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV