Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Latvijas skolu jaunieši diskutēs par Kultūras Kanona vērtībām

EasyGet.lv, 21.01.2013. 12:55

25. janvārī Latvijas Kultūras akadēmijā „Zirgu pastā" (Dzirnavu iela 46) Rīgā norisināsies konkursa „Latvijas Kultūras kanons 21. gs. jaunietim" fināls, kurā piedalīsies Latvijas vispārizglītojošo skolu 10. – 12. klašu skolēni, informē Latvijas Kultūras akadēmijas pārstāve Anda Laķe.

Konkursa mērķis ir uzturēt skolu jauniešu interesi par Latvijas nacionālajām kultūras vērtībām, aktualizēt diskusiju par Kultūras kanonā iekļautajām vērtībām un to nozīmi jauniešu vērtību priekšstatos, kā arī veicināt skolēnu interesi par nacionālo kultūras vērtību lomu kultūras un radošo industriju attīstībā. Skolēni konkursam gatavojās kulturoloģijas mācību priekšmeta ietvaros.

Konkursam varēja pieteikties Latvijas vispārizglītojošo skolu 10. – 12. klašu skolēni, kā arī mākslas un mūzikas skolu vecāko kursu skolēni. Pirmajā kārtā piedalījās 59 skolas no visas Latvijas: 19 skolas no Vidzemes, 17 skolas no Kurzemes, astoņas skolas no Latgales, 11 skolas no Zemgales un četras skolas no Rīgas. Dalībai fināla kārtā tika izraudzītas 16 komandas no visiem Latvijas novadiem. Tiks pārstāvēta Auces vidusskola, Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzija, Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskola, Ogres Valsts ģimnāzija, Preiļu Valsts ģimnāzija, Brocēnu vidusskola, Cēsu Valsts ģimnāziju, Nautrēnu vidusskolu, Rēzeknes Valsts Poļu ģimnāziju, Krāslavas Valsts ģimnāziju, Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolu, Ventspils 6. vidusskolu, Valmieras Pārgaujas ģimnāziju, Limbažu 3. vidusskolu, Madonas Valsts ģimnāziju un Jūrmalas Valsts ģimnāziju.

Katra komanda trīs dalībnieku sastāvā 25. janvārī „Zirgu pastā" konkursa finālā atklās un argumentēs savu skatījumu uz Latvijas kultūras vērtībām, diskutēs par jautājumiem, kas skar Latvijas kultūras kanonā iekļauto vērtību kopumu, kā arī demonstrēs savas idejas par kultūras vērtību transformācijām kultūras un radošo industriju nozares attīstības apstākļos.

Skolēnu komandu prezentācijas vērtēs eksperti, kuru profesionālā darbība un personiskās intereses noteiktā veidā ir saistītas ar Latvijas nacionālo kultūras vērtību saglabāšanas un kultūras kanona idejām. Ekspertu komisijā darbosies Latvijas kultūras kanona patronese, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, Saeimas deputāts Ilmārs Latkovskis, „Ir" žurnālists Pauls Raudseps, Latvijas Mobilā Telefona prezidents Juris Binde, Kultūras ministrijas pārstāve, Kultūras ministrijas Stratēģijas un reģionālās kultūrpolitikas nodaļas vadītāja Dace Ziemele, Izglītības satura departamenta vecākā referente Spodra Austruma, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore, kinozinātniece Inga Pērkone-Redoviča un Socioloģijas un kultūrizglītības asociācijas priekšsēdētāja Inese Pitkeviča.

Konkursā tiks apbalvoti visi 48 skolēni un viņus pavadošās skolotājas. Labākajām komandām tiks pasniegtas īpašas balvas.

Konkursu „Latvijas kultūras kanons 21. gs. jaunietim" rīko Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Socioloģijas un kultūrizglītības asociāciju. Konkursu atbalsta Izglītības un zinātnes ministrija, Kultūras ministrija, Latvijas Mobilais Telefons, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais teātris, Jaunais Rīgas teātris, Dailes teātris, Latvijas Nacionālā opera, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas radio koris, Latvijas Mākslas akadēmija, žurnāls „Ir", žurnāls „Ilustrētā Pasaules Vēsture", apgāds „Jumava", Jāņa Rozes apgāds, SIA „Ziedu salons Fantāzija", Latvijas Mākslas akadēmija u.c.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV