Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Kultūras ministrija: LNMM rekonstrukcija palīdzēs jaunā kvalitātē parādīt nacionālās mākslas vērtības

EasyGet.lv, 21.01.2013. 17:36

Kultūras ministrija (KM) ir gandarīta, ka piesaistītais Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Rīgas domes finansējums dos iespēju sākt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas rekonstrukciju un jau tuvākajā laikā veidot mākslas centru, kur jaunā kvalitātē varēs parādīt nacionālās mākslas vērtības. Līdz šim muzeja rekonstrukcijas projektu nevarēja īstenot, jo pilnā apmērā nebija nodrošināts vajadzīgais finansējums.

Lai piesaistītu ERAF līdzekļus LNMM ēkas restaurācijai un infrastruktūras uzlabošanai, pagājušā gada nogalē Rīgas pilsētas pašvaldība piedalījās KM izsludinātajā atklātas projektu iesniegumu atlases darbības programmas „Infrastruktūra un pakalpojumi" aktivitātē „Sociālekonomiski nozīmīgu kultūras mantojuma objektu atjaunošana".

17. janvārī KM vērtēšanas komisija nolēma apstiprināt projekta iesniegumu „LNMM ēkas Rīgā, Kr.Valdemāra ielā 10A restaurācija un infrastruktūras uzlabošana" ar kopējo projekta finansējuma apjomu 9 411 765 lati, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, kurā ERAF finansējums ir 7 999 059,07 lati. Šobrīd projekts ir nosūtīts Centrālā finanšu un līgumu aģentūrai (CFLA) vienošanās saskaņošanai un sagatavošanai parakstīšanai.

Jau ziņots, ka 2011. gadā apstiprinātais ERAF līdzfinansējums 1 199 071,65 latu apjomā saskaņā ar vienošanos par projekta īstenošanu, kas noslēgta 2011. gada 1. decembrī starp Rīgas domi un CFLA, paredz vēsturiskās ēkas logu, ārdurvju, jumta restaurāciju un renovāciju. Savukārt šogad apstiprinātais ERAF finansējums 7 999 059,07 latu apjomā ļaus restaurēt vēsturiskās ēkas fasādi un ārējās kāpnes, muzeja telpu interjeru un interjera elementus (lampas, metālkalumus, mēbeles), kā arī veikt vēsturiskās ēkas iekšējo inženiertīklu un sistēmu rekonstrukciju. Tādējādi kopējais ERAF finansējums LNMM rekonstrukcijas projektam būs 9 198 130,72 latu. Paredzēts, ka projekta LNMM ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves kopējās izmaksas, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, būs 24 010 309 lati.

Pieejamais ERAF finansējums dod iespēju KM rast līdzekļus nacionālas nozīmes kultūras mantojuma objektu atjaunošanai. KM ir ieinteresēta, lai šis izcilais valsts nozīmes arhitektūras piemineklis tiku atjaunots un LNMM jau tuvākajā laikā būtu nodrošinātas telpas ekspozīcijas veidošanai un muzeja krājuma glabāšanai, nākotnē veidojot mākslas centru, ko apmeklētu vēl vairāk gan Latvijas iedzīvotāju, gan ārvalstu viesu. Atgādinām, ka muzeja ēkas īpašniece ir Rīgas dome, kas rūpējas par kopējā finansējuma piesaisti un LNMM ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projekta īstenošanu.

LNMM ieņem nozīmīgu vietu kultūras vērtību uzkrāšanā, saglabāšanā, popularizēšanā Latvijā un ārvalstīs. Muzejam pieder lielākā Latvijas profesionālās mākslas kolekcija, kurā apkopotas nacionālās mākslas vērtības. LNMM regulāri rīko mākslas izstādes, piedalās starptautiskos projektos, gatavo muzeja izdevumus, organizē zinātniskās konferences, kā arī dažādus mākslas un kultūras pasākumus. LNMM ne tikai veido ekspozīcijas un izstādes, bet arī veic izglītojošu darbu, piedāvājot apmeklētājiem speciālas izglītības programmas un ekskursijas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV