Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Viesturs Kairišs sāk spēlfilmas „Melānijas hronika" uzņemšanu

EasyGet.lv, 24.01.2013. 09:08 | komentāri (2)

Piektdien, 25. janvārī, režisors Viesturs Kairišs kopā ar radošo komandu sāk spēlfilmas „Melānijas hronika" filmēšanu pēc Melānijas Vanagas autobiogrāfijas „Veļupes krastā" motīviem. Topošā filma būs pirmā Latvijā uzņemtā spēlfilma, kas vēstīs par staļinisma represijām un Baltijas tautu deportāciju, informē filmu studijas „Mistrus Media" producente Inese Boka-Grūbe.
Viesturs Kairišs sāk spēlfilmas „Melānijas hronika" uzņemšanu

Galerijas:

Pirmajā filmēšanas posmā tiek uzņemti filmas ziemas kadri, kam atbilstoša vieta atrasta Zilupē, kur uzbūvēts Sibīrijas ciemata un ēku Tjuhtjehtā atveidojums. Galvenās lomas atveidošana uzticēta šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo, kas piedalīsies arī pirmo ziemas epizožu filmēšanā, filmēšanā piedalās arī latviešu aktrises Maija Doveika un Jana Čivžele un vēl 35 aktieri no Ludzas un Rīgas. Kā viena no ainām, kas tiks uzņemta šajā filmēšanas posmā, ir 1942. gada ziema izsūtījumā un izsūtīto latviešu Ziemassvētku svinību vakars bargajos Sibīrijas apstākļos barakā.

Režisora Viestura Kairiša darbs ir nozīmīgs ne tikai kā būtiska Latvijas vēstures posma un latviešu autobiogrāfiskās literatūras ekranizējums, bet arī nozīmīgs darbs Latvijas kino. „Latviešu kino šie notikumi nekad vēl nav aplūkoti ārpus ideoloģiskā konteksta, bet tieši kino ir viens no būtiskākajiem kultūras elementiem, kas veido nacionālo identitāti. Tā ir Latvijas nācijai svarīga un būtiska filma šobrīd un arī nākotnē, jo sociālās atmiņas pārmantojamība ir tā, kas nosaka mūsu vērtības un dzīvotspēju," ir pārliecināta filmas producente Inese Boka-Grūbe.

Filmu studija „Mistrus Media" darbu pie Viestura Kairiša spēlfilmas „Melānijas hronika" uzsāka 2011. gadā. Patlaban filmas projektam Nacionālais kino centrs ir piešķīris 50 000 latu, taču pateicoties sabiedrības atsaucībai par Latvijas kultūrai un sociālai atmiņai nozīmīgās filmas veidošanas atbalstītājiem kļuvuši privātie ziedotāji – Rasma un Juris Siliņi, Līga Gauguleo, Dace Kozlovska un Elīna Kalniņa, kā arī uzņēmumi SIA „ARKOGINTS" un AS „Eco Baltia".

„Pirms septiņdesmit gadiem pret mūsu valsti un tautu tika veikts šausmīgs noziegums. Šis pāridarījums vēl joprojām nav nosodīts, nav piedots, tas vēl joprojām gruzd gandrīz katras latviešu ģimenes atmiņā. Ir tikai viens veids kā to pārvarēt – godīgi, atklāti un pietiekoši izrunāties. Cietušajiem izrunāt savu sāpi, vainīgajiem lūgt piedošanu un tādējādi visiem gūt sirdsmieru. Uzsākt šādu sarunu nav viegli, politiķi un varas cilvēki baidās to darīt jau trīs paaudzes. Ticam, ka mākslas darbs, ko iecerējusi radošā komanda, kalpos par nožēlas un piedošanas procesa katalizatoru. Eco Baltia rūpējas ne tikai par apkārtējās vides tīrību un sakoptību, mēs esam arī patiesi savas valsts patrioti, tādēļ ar lielu pārliecību atbalstam šo projektu," stāsta Viesturs Tamužs, AS „Eco Baltia" valdes loceklis, par uzņēmuma atbalstu filmas tapšanā.

Filmas komanda ir režisors un scenārists Viesturs Kairišs, operators – Gints Bērziņš, filmas māksliniece – Ieva Jurjāne, filmas producenti – Inese Boka-Grūbe, Aiva Sīmane, Gints Grūbe.

Filmas kopējais finansējums plānots 700 000 lati. Filmas tapšanu atbalsta Nacionālais kinocentrs un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Ar topošās filmas projektu var iepazīties mājaslapā www.melanijashronika.lv, www.facebook.com/MelanijasHronika. Videorullītis no topošās filmas provēm:

Filmu plānots pabeigt 2014. gada nogalē.

Foto: Filmēšanas grupa. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV