Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

LTV1 programmas jaunumi februārī

EasyGet.lv, 28.01.2013. 10:25

Februārī LTV1 programmā – gan nozīmīgu notikumu translācijas, gan raidījumu ciklu atsākšana, gan jaunas mākslas, dokumentālās un animācijas filmas.

Notikumi

LTV1 februāra koncertprogrammu iesāks Imanta Ziedoņa 80. jubilejai veltītais Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncerts „Atsaukšanās 2013". Zvaigznes dienā izskanējušais koncerts LTV1 ēterā skatāms 3. februārī pulksten 21.40. Koncertā skanēja epifānijas Kaspara Znotiņa lasījumā un klasiskā mūzika flautistes Ditas Krenbergas, Ainas Kalnciemas un Vestarda Šimkus izpildījumā. Pasākuma tapšanā piedalījās arī televīzijas žurnāliste Ilze Strenga, režisors Armands Zvirbulis un scenārija autore filozofe Iveta Šimkus. Ar savu klātbūtni pasākumu pagodināja arī pats jubilārs, kurš 90. gados aizsāka atsaukšanās tradīciju un kuram 3. maijā apritēs apaļi astoņdesmit.

Viens no gaidītākajiem februāra notikumiem, protams, ir 2013. gada Eirovīzijas Nacionālā atlase jeb „Dziesma 2013". Konkursa pusfināla koncerti notiks 8. un 9. februārī koncertzālē „Palladium". Pirmā pusfināla tiešraide LTV1 sāksies piektdien pulksten 21.15, bet otrā pusfināla tiešraides sākums – sestdien pulksten 21:25. Pusfinālos piedalīsies pa 12 dziesmām, bet kā īpašie viesi uzstāsies „Triānas parks", „Astro'n'out", „Pulsa efekts", „Da Gamba", „Tumsa", Anmary, Rīgas Doma kora skolas koris, deju studija „Studio X1", Lara Bellerose un citi. No katras pusfināla kārtas sešas dziesmas ar augstāko rezultātu kvalificēsies „Dziesmas 2013" finālam, kas notiks jau pēc nedēļas, 16. februārī, teātra namā „Jūras vārti" Ventspilī un skatāms LTV1 tiešraidē no pulksten 21.25. Koncertā ar īpašiem priekšnesumiem uzstāsies viesi – „Labvēlīgais tips", „Melo M", Ott Lepland (Igaunija) un citi mākslinieki.

Nākamais nozīmīgais pieturas punkts LTV1 februāra programmā un, protams, arī Latvijas kultūras dzīvē kopumā ir Lielā mūzikas balva 2012 (LMB). Šogad aprit 20 gadu kopš šis augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā pasniegts pirmo reizi. Balvas pasniegšanas ceremoniju, kuras režisors šogad ir Roberts Rubīns, LTV1 tiešraidē no Latvijas Nacionālās operas translēs 19. februārī, pulksten 19.00 un 21.15.

Februārī ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu tapušais raidījums „Teātris.zip" skatītājus uzrunās trīs reizes. 2. februārī pulksten 21.25 LTV1 demonstrēs Valmieras drāmas teātra iestudētās H. Ibsena „Hedas Gableres" 2007. gada ierakstu. Mūsdienu dramaturģijas pamatlicēja, izcilā norvēģa Henrika Ibsena lugu iestudēšana vienmēr ir notikums. Tāds tas bija arī 2005.gadā Valmierā, kad „Hedu Gableri" iestudēja cilvēku psiholoģijas labirintu pārzinātājs, režisors Oļģerts Kroders. Izcila dramaturģija un režija vienmēr ir vainagojusies ar aktieru veiksmēm. Tā tas noticis arī šajā gadījumā. Gandrīz visi aktieri un arī pati izrāde tika pie nominācijām „Spēlmaņu nakts" balvai. Raidījumā piedalīsies aktieri Ieva Puķe, Tālivaldis Lasmanis, Māra Mennika un Krišjānis Salmiņš, kā arī literatūras zinātnieks Benedikts Kalnačs.

Izrāžu ciklu „Teātris.zip iesaka..." 16. februārī pulksten 12.35 turpinās Latvijas Nacionālā teātra izrāde „Sfinksa". Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokoperā "Sfinksa" izdzīvots slavenā pareģa Eižena Finka suģestējošais liktenis un meklēta atbilde uz mūžīgo jautājumu – vai viegli ir būt neparastu spēju īpašniekam. Rokoperas "Sfinksa" pirmizrāde notika 2001.gada oktobrī.

Februāri „Teātris.zip" noslēgs ar Dailes teātra izrādes „Terēza Rakēna" 1997. gada ieraksta demonstrējumu 23. februārī pulksten 21.25. Raidījumā piedalās režisors Mihails Gruzdovs, aktieri Indra Briķe un Ģirts Ķesteris. Pēc E. Zolā tāda paša nosaukuma romāna tapušais L. Razumovskas dramatizējums „Terēza Rakēna" pirms 16 gadiem ne tikai Dailes teātrī, bet visas Latvijas teātra dzīvē kļuva par notikumu ar teātra vēsturē paliekošu vērtību. Tā bija režisora Mihaila Gruzdova pirmā lielā veiksme Dailes teātrī, ar kuru vēlāk sākās auglīga sadarbība. Arī šodien skatoties izrādi skatītājs gan aizrausies, gan augstu novērtēs aktieru, mūzikas un scenogrāfijas sniegumu, kas režisoriski sakausēts ansambļa vienotībā. Šajā izrādē Vija Artmane fascinējoši un neatkārtojami nospēlēja vienu no savām pēdējām lomām un saņēma „Spēlmaņa nakts" balvu. Tāpat to saņēma pati izrāde, tās režisors Mihails Gruzdovs un komponists Artūrs Maskats.

Jauni raidījumu cikli

No 5. februāra otrdienās pulksten 21.15 LTV1 ēterā atsāksies diskusiju cikls „Eiropa. Mīti un realitāte", kura vadītājs ir žurnālists Aidis Tomsons, bet sižetu veidotāja – žurnāliste Daina Jāņkalne.

„Eiropa. Mīti un realitāte" – iknedēļas diskusiju cikls aptver ikvienam Latvijas iedzīvotājam aktuālas tēmas, kas apstiprina vai lauž mītus par visdažādākajiem Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts procesiem.

Vai latviešu zemniekiem ir nākotne? Kas veido mūsu identitāti? Kāda būs Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014. gadā? Vai mediācija turpmāk aizstās tiesas procesus? Vai eiro ieviešana liks mums dzīvot sliktāk? Kas ir stikla griesti? Vai sievietei jāpasniedz mētelis? Vai Latvijas prece vienmēr ir labāka, un kas par to liecina?...

Arī Latvijas jaunatklāšanas raidījumam „TE!" februārī ir jaunumi. 7. un 14. februārī pulksten 22.15 raidījumā Gustavs un Marta pētīs Rīgu un tai pieejamo priekšrocību iespējas: informācijas pieejamību Rīgas iebraucējiem un salas, kas atrodas Daugavas vidū, savukārt Pauls Timrots detalizēti iedziļināsies kādā no Kurzemes lielpilsētām. Vēl raidījumā – Stalkera Jāņa Ābeles vēsturiskais skatījums uz Nīgrandi.

Filmu jaunumi

Ceturtdienās, sākot no 21. februāra, pulksten 22.10 LTV1 piedāvā populāro Zviedrijas un Dānijas kopražojuma detektīvseriālu „Tilts", savukārt svētdienās, sākot no 3. februāra, pulksten 18.50 – romantisku daudzsēriju mākslas filmu „Alpu klīnika".

Īpaši svētdienu vakari februārī būs tiem LTV1 skatītājiem, kuri iecienījuši vēsturisko filmu žanru. 10. un 17. februārī pulksten 21.40 - režisora Kristofera Smita 2012. gadā veidotās vēsturiskās drāmas „Labirints" sērijas. Filmas pamatā ir tāda paša nosaukuma romāns, kas 2006. gadā kļuva par Lielbritānijā pirktāko izdevumu.

Dokumentālo filmu cienītājiem LTV1 februārī piedāvā BBC dokumentālo filmu „Madagaskara". Madagaskara ir viena no nedaudzajām pasaules vietām, kuras noslēpumus cilvēks vēl nav paguvis izzināt. Madagaskaras daba ir neparasta un unikāla, jo attīstījusies noslēgti no pārējās pasaules. Pārsteidzošas un saudzējamas, šīs neparastās salas dabas ainavas un savvaļas dzīvnieki skatītājiem atklāsies trīs sērijās, kuras LTV1 skatāma piektdienās, sākot no 8. februāra, pulksten 19.30.

Otrdienās, sākot no 12. februāra (izņemot 19.02.), pulksten 22.05 – Turcijas dokumentālā daudzsēriju filma „No Austrumiem uz Rietumiem", kurā stāstīts par civilizācijas rašanos un uzplaukumu, un to, kādu iespaidu uz Rietumu pasauli atstājuši Tuvie Austrumi. Septiņās sērijās vēstures gaitas aplūkota no skatu punkta, kas krietni atšķiras no sengrieķu piedāvātā.

Mazos skatītājus LTV1 aicina sekot līdzi mežainīšu piedzīvojumiem animācijas filmā „Mežainīši", sākot no 2. februāra, brīvdienās pulksten 9.35. Cilvēku nepamanīti, mežainīši starp mums dzīvojuši jau tūkstošiem gadu. Bezbailīgajam Rudiņam, maigajam Septiņam un ziņkārīgajai Acainei ir tikai divi likumi: netikt pamanītiem un netikt pamanītiem tad, kad viņi zog neglīteņu ēdienu vai izjauc viņu plānus. Mežainīši cenšas savākt cik iespējams lielus pārtikas krājumus un nosargāt savu mežu no neglīteņiem (tā viņi sauc cilvēkus!). Mežainīšu dzīve strauji mainās, kad meža kempingā uz dzīvi apmetas Mija, viņas tētis Velijs un ļaunais kaķis.

Februāra sestdienās pulksten 11:00 LTV1 programmā paredzēts laiks Skandināvijas filmām, kas domātas visai ģimenei: 2. februārī – filmu „Olsena bandas bērni un sudraba raktuvju noslēpums" (Norvēģija), 9. februārī – filmu „Karla un Katrīne", 16. februārī – „Karla un Jonass", bet 23. februārī – „Manas māsas bērni sniegā" (visas – Dānija).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV