Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Kinooperators Miks Zvirbulis Kino muzejam dāvina unikālas latviešu kino liecības

EasyGet.lv, 29.01.2013. 12:43

2012. gada nogalē Rīgas Kino muzeja krājums no kino operatora Mika Zvirbuļa saņēmis vērtīgas fotogrāfijas un negatīvus, kas dokumentē Latvijas kino klasikas uzņemšanu Rīgas Kinostudijas laikā, informē muzeja pārstāve Līva Pētersone. Fotogrāfiju autori ir Kinostudijas darbinieki, tostarp fotogrāfi Juris Dzenis un Guntis Grunte.
Kinooperators Miks Zvirbulis Kino muzejam dāvina unikālas latviešu kino liecības

Miks Zvirbulis (dz. 1937) ir viens no ievērojamākajiem latviešu kino operatoriem, kurš strādājis par operatoru tādās latviešu kino filmās kā „Kārkli pelēkie zied" (1961), „Kapteinis Nulle" (1964), „Akmens un šķembas" (1966), „Elpojiet dziļi" (1966), „Mans draugs – nenopietns cilvēks" (1975), „Tās dullās Paulīnes dēļ" (1979), „Akmeņainais ceļš" (1983) un daudzās citās. Savas radošās karjeras laikā viņš sadarbojies ar izcilajiem latviešu kino režisoriem Oļģertu Dunkeru, Rolandu Kalniņu, Jāni Streiču, Aloizu Brenču, Gunāru Cilinski.

Jau pēdējos vidusskolas gados Miks Zvirbulis zināja, ka par skolotāju, ārstu, agronomu vai grāmatvedi nekļūs. Jaunais puisis aizbrauca mācīties uz Maskavu un vēlāk kļuva par vienu no ražīgākajiem latviešu kino operatoriem.

2012. gada rudenī Miks Zvirbulis Rīgas Kino muzeja krājumam uzticēja 40 fotogrāfiju no filmu uzņemšanām, sabiedriskajiem pasākumiem un kino ikdienas. Pats operators atpazinis un pierakstījis fotogrāfijās redzamo cilvēku vārdus, starp kuriem ir rakstnieks un kinoscenārists Egons Līvs, operators Māris Rudzītis, aktieris un režisors Oļgerts Dunkers, rakstnieks Alberts Bels, kinorežisors Varis Brasla, dokumentālā kino režisors un operators Ivars Seleckis, kino režisors Jānis Streičs, u.c. Īpaši interesanta ir fotogrāfija, kurā redzams filmas „Salna pavasarī" (1955) režisors Pāvels Armands, spēlējam futbolu.

Kā vērtīgs ieguvums jāatzīmē Mika Zvirbuļa krājumā nodotie filmu „Akmens un šķembas" un „Elpojiet dziļi" fotogrāfiju negatīvi, kuru autors ir fotogrāfs Juris Dzenis. Pirmo reizi muzejs ieguvis filmas „Elpojiet dziļi" krāsainos negatīvus, kas iepriekš nebija pieejami.

Rīgas Kino muzejs saka paldies operatoram par vērtīgo dāvinājumu, kas papildina Latvijas kultūras mantojumu.

Foto: Arnolds Liniņš, Pauls Butkēvičs, Uldis Pūcītis filmas „Elpojiet dziļi" (1967, rež. Rolands Kalniņš) uzņemšanā, fotogrāfs - Juris Dzenis. Foto no Rīgas Kino muzeja krājuma

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV