Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

"Ārpus likuma" – patiess stāsts gangsteru gaumē

Violanta Dzene, 30.01.2013. 12:35

Vesterns "Ārpus likuma" vēsta par vietējo leģendu – brāļiem Bondurāniem, kuri nodarbojas ar kandžas dzīšanu. Filma atklāj skarbo likuma pusi un asinssaišu spēcīgo nozīmi.
"Ārpus likuma" – patiess stāsts gangsteru gaumē

Režisora Džona Hilkouta ("Ceļš", "Ierosinājums") jaunākās filmas "Ārpus likuma" pamatā ir patiess stāsts par nelāgas slavas apvītajiem Bondurānu brāļiem – trim kukurūzas kandžas dzinējiem, kuri cenšas sasniegt amerikāņu sapni Virdžīnijas štatā laikā, kad visur valda sausais likums.

Bondurānu brāļi kļūst par vietējo leģendu, iegūstot iesauku "Neuzveicamie". Kamēr jaunākais brālis Džeks met acis uz skaisto mācītāja meitu Bertu, tikmēr abi vecākie brāļi - allaž drūmais brālis Forests un mežonīgais Hovards nodarbojas ar riskanto ģimenes biznesu. Laikā, kad štatā valda bezdarbs, brāļi Bondurāni aizsākuši plaukstošu vietējo biznesu, dzenot stipru un iecienītu sīvo, kas iesaukts par "mēnesnīcu".

Taču kandžas dzinēju labās dienas Frenklinas apgabalā iet uz galu, jo pilsētā ieradies specaģents Čārlijs Reiks. Viņš ir iecerējis iznīcināt kandžas biznesu, kas nes nāvi un veicina korupciju. Tas, savukārt, rada šķēršļus brāļu iecerēm un ideāliem. Taču Bondurāni nedomā padoties, un aizsākas asiņainains karš, kurā katrs pastāv par savu taisnību.

Filma ļauj ieskatīties skarbā laikmetā, kurā valda bezdarbs un korupcija 1920. gados. Kur likumi netiek rakstīti, ne tādiem vīriem kā brāļi Boundari, kuros valda kaut kas dzīvnieciski pirmatnējs. Pat varētu teikt, ka dzīvnieciskais instinkts un vēlme izdzīvot ir tas, kas atšķir viņus no citiem vietējiem iedzīvotājiem. Brāļi labi apzinās to, ko vēlas, un negrasās pārkāpt savus principus neviena priekšā, it īpaši tāda kā Čārlijs Reiks.

Lai arī "Ārpus likuma" ir daudz asiņainu, spēcīgu vardarbību ainu, kas brīžiem varētu šķist nepatīkamas, tomēr filmai piemīt "pievienotā vērtība" - lieliskie aktieri. Šaija Labafs atveido jaunāko brāli Džeku, kuram ir augstas ambīcijas, taču ne vienmēr ir dūša, kas nepieciešama, lai tās īstenotu. Toms Hārdijs atveido allaž drūmo Forestu, kuram savas emocijas ir grūti izteikt vārdos, bet pietiek ar aktiera skatienu, lai saprastu, ko viņš domā. Savukārt Džeisons Klārks iejūtas vecākā brāļa Hovarda lomā, kurš risina visas problēmas saistītas ar ģimenes biznesu. Tāpat jāuzteic aktieris Gajs Pīrss, kuram izdevies atveidot tik glumu un neciešamu tēlu kā Čārlijs Reiks. Un, kas svarīgi, šie tēli filmas laikā izaug un ir aizraujoši vērot viņu attīstību.

Filmā netrūkst asa sižetu ainu, romantikas, piedzīvojumu, humora, kā arī trillera cienīgu skatu. Ja sākotnēji liekas, ka filmā ir "samests" viss iespējams, tomēr katrai detaļai filma pieskaras gaumīgi un atturīgi, ne uz mirkli nenovirzoties no sākotnējās vesterna idejas. Lai gan, nenoliedzami, filmu varētu iekļaut gangsterfilmu žanrā.

Kopumā filma lieliski atklāj to, uz ko cilvēks ir gatavs, lai izdzīvotu un piepildītu savus sapņus.

Lomās: Šaija Labafs ("Transformeri", "Indiāna Džonss un Kristāla galvaskausa karaļvalsts"), Toms Hārdijs ("Pirmsākums", "Tumšais bruņinieks"), Džeisons Klārks ("Asinsbrāļi", "Volstrīta: Nauda nekad neguļ"), Mia Vasikovska ("Alise Brīnumzemē", "Džeina Eira"), Gajs Pīrss ("MS1: Cietuma gals") u.c.

Uz kinoteātriem Latvijā filma iznāks 8. februārī.

Foto: Kadrs no filmas "Ārpus likuma". Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV