Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Pirmizrādi piedzīvo "Venēcijas tirgotājs"

EasyGet.lv, 31.01.2013. 09:58

31. janvārī Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvo Viljama Šekspīra "Venēcijas tirgotājs" AikaKarapetjana režijā. Galvenajās lomās Uldis Dumpis un Normunds Laizāns.
Pirmizrādi piedzīvo "Venēcijas tirgotājs"

"Man prieks, ka uz mūsu skatuves pēc ilgāka pārtraukuma atkal būs Šekspīrs, jo tas ir zināms izaicinājums trupas varēšanai. Lielākā daļa izrādes aktieru Šekspīru spēlēs pirmo reizi. Īpašs prieks man ir par režisoru. Kaut arī AiksKarapetjans sevi intervijās pirms "Venēcijas tirgotāja" pirmizrādes nosaucis tikai par kaimiņu teātra virtuvē, es ceru, ka viņš mūsu teātrī vai vispār Latvijas teātrī ciemosies vēl kādreiz. Izrāde ir viņa debija dramatiskajā teātrī, un viss darba periods apliecināja, ka Aiks ir talantīgs mākslinieks, kam pareizajās proporcijās piemīt prāts, sirds, veselīga pašapziņa un brīvības izjūtas" atzīst Teātra direktors Ojārs Rubenis.

"Kaut arī šī luga ir uzrakstīta 16.gadsimtā, aizvien ir aktuāla tēma par to, ka cilvēks vienā brīdī var pazaudēt ne tikai materiālās vērtības, bet arī savu identitāti, ticību, ģimeni - visu, ja sabiedrība nepieņem šo cilvēku kā savējo. Cilvēks grib atrast savu vietu sabiedrībā, lai nebūtu svešinieks, bet savējais ar līdzvērtīgām tiesībām. Tas ir aktuāli ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē," saka izrādes režisors AiksKarapetjans.

1596. gadā sarakstītās Šekspīra traģikomēdijas aktualitāte 21.gadsimta sākumā pati kļūst traģikomiska - joprojām nauda cilvēkus ne tikai vieno, bet arī šķir. Ebreju augļotājs Šeiloks un kristiešu tirgotājs Antonio kā divi auni stāv uz laipas un nespēj padot ceļu viens otram. Paldies Dievam, pasaulē bez varas, naudas un paštaisnuma ir arī mīlestība. Šoreiz - jaunekļa Bazanio un princeses Porcijas personās, bet ne tikai.

Šī ir jaunā armēņu izcelsmes Latvijas režisora AikaKarapetjana debija dramatiskajā teātrī pēc spilgtā uznāciena Latvijas Nacionālajā operā un Latvijas kino ar darbiem "Seviļas bārdzinis" un "Cilvēki tur".

Lomās: Jānis Vimba, Madara Saldovere, Ieva Aniņa, Madara Botmane, Jānis Skanis, Gundars Grasbergs, Ivars Kļavinskis un Jānis Āmanis. Scenogrāfs Aigars Ozoliņš. Kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka.

Foto: Skats no izrādes "Venēcijas tirgotājs". Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV