Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks Ārijai Elksnei veltīts sarīkojums

EasyGet.lv, 31.01.2013. 09:51

Rakstniecības un mūzikas muzejā trešdien, 6. februārī, plkst. 17:30 notiks pasākums "Ārijas Elksnes lietas" informē muzeja mājas lapas redaktore Maija Treile.
Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks Ārijai Elksnei veltīts sarīkojums

Pasākums notiek izstādes "Smacenis" sarīkojumu ciklā, kas veltīts ievērojamiem 1970. – 1980. gadu rakstniekiem. Ciklu aizsāka sarīkojums "Klāva lietas", kurā pulcējās Klāva Elsberga lasītāji, cenšoties noskaidrot, vai un kādēļ Elsberga dzeja joprojām aktuāla arī 21. gadsimtā. Ārijas Elksnes 85 gadu jubilejas priekšvakarā, muzejs aicina viņas dzejas pazinējus piedalīties sarunā par „sieviešu dzejas" kā īpašas kategorijas nošķīruma pamatotību 20. gs. otrajā pusē un šodien.

Ārija Elksne saukta par mīlestības un sirds dzejnieci, par dzejnieci Māti, dzejnieci Sievieti, par sociālu jautājumu risinātāju dzejā. Mūsdienās atzītas dzejnieces Inga Gaile un Iveta Ratinīka, kuru tekstos saskatāma tematiski līdzīga ievirze, sarīkojumā dalīsies pārdomās par Elksnes dzejas kvalitātēm un dzīvotspēju, par „sieviešu dzeju" un „dzejnieci Sievieti" mūsdienu literatūrā un sabiedrībā.

Literatūras pētniece Ieva Kalniņa, kas 1996. gadā sastādījusi Ārijas Elksnes kopotos rakstu, analizēs Elksnes popularitātes cēloņus viņas dzīves laikā.

Pasākuma laikā būs apskatāmas Ārijas Elksnes piemiņas lietas un fotogrāfijas, kā arī dzirdamas dzejnieces un viņas laikabiedru balsis audioierakstos no muzeja krājuma.

Pirms pasākuma visi aicināti apskatīt izstādi "Smacenis", kas pievēršas rakstnieku un mūziķu statusam Latvijā stagnācijas laikā un šodien un kurā eksponēts arī Ārijas Elksnes 50 gadu jubilejai šūtais tērps. Izcilām personībām veltīto pasākumu ciklu turpinās "Māra Melgalva lietas" 6. martā.

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) notiek katru trešdienu plkst. 17:30. Sarīkojuma laikā (no plkst. 17:30 līdz 19:00) bērniem būs iespēja piedalīties muzeja nodarbībā "Skaņu pavēlnieks". Ieejas maksa sarīkojumā – Ls 1,50; pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu apmeklējums); maksa par nodarbību bērniem – Ls 1. Vietu skaits zālē ierobežots.

Papildu informācija: www.rmm.lv 

Foto: Ārija Elksne, 1970. Foto (c) Juris Krieviņš

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV