Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

ES mājā rādīs Berlīnes kinofestivāla filmu „Kurš tad, ja ne mēs?"

EasyGet.lv, 31.01.2013. 10:53 | komentāri (1)

Filmu studija Rija sadarbībā ar Eiropas savienības māju ceturtdien, 7. februārī, plkst. 18.30 aicina interesentus uz vācu režisora Andresa Feiela drāmu „Kurš tad, ja ne mēs?". Pirms filmas būs lieliska iespēja noklausīties kinozinātnieka, LU asociētā profesora un atraktīvā lektora Viktora Freiberga ievadlekciju, informē filmu studijas Rija pārstāve Baiba Bože.
ES mājā rādīs Berlīnes kinofestivāla filmu „Kurš tad, ja ne mēs?"

„Šobrīd kļūst aizvien sarežģītāk identificēt kāda nacionālā kino konkrētas un unikālas iezīmes, tāpēc mērķtiecīgāk ir blakusnostatīt Eiropas un Holivudas kino vēstījuma tradīcijas, īpaši laikposmā, kad Holivuda aizvien aktīvāk „pārfilmē" Eiropā tapušās filmas. Eiropas kino kopumā šobrīd ir daudz prasīgāks pret skatītāju, daudz aktīvāk saglabājot (gan ne bez izņēmumiem) „art-house" jeb kino kā mākslas iezīmes." Vai Andresa Feiela filma „Kurš tad, ja ne mēs" (Wer wenn nicht wir, Vācija, 2011) apstiprina iepriekš izteiktos apgalvojumus, ir viens no ievadlekcijas jautājumiem.

Filmas pamatā ir jauno rakstnieku Bernvarda Vespera un Gudrunas Enslinas smeldzīgais mīlas stāsts, kas norisinās 60. gadu Rietumvācijā. Būdami uzticīgi rakstītajam vārdam, viņi nodibina izdevniecību, taču sākums ir visai bezcerīgs. Kad Bernvarda neuzticības dēļ vētrainās attiecības gandrīz beidzas, pāris nolemj dibināt ģimeni un pārceļas uz Rietumberlīni, lai sāktu jaunu dzīvi. Gudruna un Bernvards ienirst kreisi noskaņotajā pilsētas bohēmā un jūt sevi kā daļu no kustības, kas apņēmusi visu pasauli: studentu protesti, narkotikas un rokenrols. Nejūtot rakstītā ietekmi uz reālās dzīves notikumiem, Gudruna Enslina pievienojas teroristiskajai Andreasa Bādera kustībai, pamet ģimeni un nonāk uz vardarbības un terorisma skatuves, kamēr Bernvards Vespers pakļauj savu veselo saprātu eksperimentiem ar psihodēliskām narkotikām, pūlēdamies beidzot uzrakstīt romānu, kurš mainītu pasauli...

Filma uzņemta pēc Gerda Koenena darba „Vespers, Enslina, Bāders. Vācu terorisma aizsākumi" motīviem. Režisors: Andress Feiels. Lomās: Augusts Dīls, Aleksandrs Fēlings, Lēna Lauzeme.

Filma var lepoties ar labiem panākumiem festivālos: 2011.g. Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā filmai piešķirta Vācijas Kinomākslas teātra ģildes balva par īpaši inovatīvu darbu, iegūta arī Vācijas Kino balva - Bronzas godalga.

Filmas garums: 124 min. Filma vācu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā

Pasākums norisināsies ES mājā (Aspazijas bulvārī 28, Rīgā). Ieeja pasākumā bez maksas. Vietu skaits ierobežots, tāpēc interesentus aicinām pieteikties, rakstot uz e-pastu esmaja@esmaja.lv vai zvanot pa tālr.67085445.

Pasākumu atbalsta Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā un Eiropas Parlamenta Informācijas birojs.

Foto: Kadrs no filmas „Kurš tad, ja ne mēs?". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV