Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

"Nacionālais attīstības plāns" Dirty Deal teatro

Agnese Dzene, 04.02.2013. 10:54

Diez vai tā ir izrāde. Drīzāk emocionāla un saistoša oratora runa, kas analizē Latvijas izstrādāto nacionālās attīstības plānu 2014. – 2020. gadam. Tikpat labi to varētu nosaukt par priekšnesumu vai lekciju kā šovu.
"Nacionālais attīstības plāns" Dirty Deal teatro

Galerijas:

Jānis Balodis – izrādes dramaturgs un izpildītājs vienā personā. Nevar noliegt, ka šajā darbā viņš ieguldījis daudz darba un laika, pētot un analizējot prāvu papīru kaudzi jeb Latvijas nacionālās attīstības plānu, tomēr viņā ir grūti saskatīt aktieri un varbūt tieši tāpēc Jānis izrādes programmiņā ir nosaukts par izpildītāju. Izrādes laikā no somas gribas izvilkt diktofonu, lai visu sarežģīto vārdu faktu un notikumu kopumu ierakstītu un pēc tam vēlriez palēninātā veidā noklausītos. Lai gan Jāņa sacītais uz skatuves ir pārpilns interesantu un saistošu faktu, tiem ir grūti izsekot līdzi ātrās runas un brīžiem neskaidrās dikcijas dēļ. Varbūt kādam šķiet, ka piesienos sīkumiem, taču, manuprāt, sīkumi ir tie svarīgākie un tikai pēc tam var saskatīt kopainu. Vai priekšnesums var būt baudāms, ja runātājs ir aizelsies un norauj vārdiem galotnes vai nober tos nesamērīgā ātrumā? Ņemot vērā, ka autordarbs ir izrāde – lekcija, būtu vērts tam pievērst uzmanību.

Pati izrādes ideja par to, ka Nacionālais attīstības plāns nav tikai valsts stratēģija un uzdevums, bet mūsu katra paša iniciatīva un vēlme kaut ko darīt, risināta veiksmīgi. Jānis uz skatuves ar ironisku piegājienu uzskicē pats savu „mazo", ideālo Nacionālās attīstības plānu. Viņš skatītājiem uzdod jautājumu „Vai jūs esat laimīgi?" un visi no uzrunātajiem atbild apstiprinoši. Laimīgus cilvēkus valsts grib arī 2020. gadā, tikai vēl mazliet čaklākus, izglītotākus un radošākus. Jautājums – kā to panākt? Valstij šajā jautājumā ir sava nostāja un spriedums, kas jau izteikts daudzu desmitu lappušu biezajā attīstības plānā. Tas sākas un beidzas ar ekonomikas uzplaukumu un kopējā iekšzemes kopprodukta palielināšanos ik uz soļa. Tomēr diez vai tāpat vai vismaz līdzīgi domā arī tie, kurus valsts nolēmusi padarīt laimīgākus un veiksmīgākus. Mēs, protams, esam dažādi, tomēr vairums domā, ka laime neslēpjas iekšzemes kopprodukta palielināšanā.

Tuvākās izrādes notiks 7., 19., 24. februārī plkst. 19:00 Dirty Deal teatro, Maskavas ielā 12, k-2.

Foto: Skats no izrādes "Nacionālais attīstības plāns". Foto (c) Didzis Grodzs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV