Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

11.septembra upuri aizstāv Bigelovas filmu

EasyGet.lv, 04.02.2013. 12:34

8. februārī uz Latvijas ekrāniem iznāk godalgotās režisores Ketrīnas Bigelovas ("Sapieris") jaunākā filma "Slepenā operācija: 30 minūtes pēc pusnakts" ("Zero Dark Thirty"), kas nominēta piecām ASV Kinoakadēmijas balvām.
11.septembra upuri aizstāv Bigelovas filmu

Filma ir balstīta uz patiesiem notikumiem par ASV slepenā dienesta aģentiem Džesikas Časteinas varones vadībā (Zelta Globuss par šo lomu) un viņu izmeklēšanu, kas noveda pie Osamas Bin Ladena slēpņa atrašanas. Filmas nosaukums angliski, "Zero Dark Thirty", ir militārs termins un apzīmē laiku, proti, 30 minūtes pēc pusnakts, kad notika izšķirošais uzbrukums Bin Ladena slēpnim.

Filmā "Slepenā operācija: 30 minūtes pēc pusnakts" atspoguļotie notikumi, sevišķi spīdzināšanas ainas, ir plaši apspriesta tēma ASV medijos un sabiedrībā. Vairāki ASV valdības pārstāvji aicināja boikotēt filmu, kā arī ietekmēja lēmumus Holivudā, jo filmas veidotāji skatītājiem ļauj noprast, ka tieši spīdzināšana noveda pie Bin Ladena atrašanas. ASV senatori kritizē arī to, ka filmas veidotāji, iespējams, izmantojuši slepenu informāciju, kuru viņi nedrīkstēja publiskot. Lai arī filmas iznākšanu pavadīja skandāls un diskusijas, tā uzrāda lieliskus panākumus gan kases ieņēmumu ziņā, gan saņemot prestižas kino godalgas un nominācijas.

Nupat 2001.gada 11.septembra upuru tuvinieki ir izplatījuši oficiālu paziņojumu, aizstāvot Bigelovas filmu un kritizējot valdības centienus ietekmēt sabiedrības domu. Organizācija "9/11 Parents & Families of Firefighters and WTC Victims" atbalsta Bigelovas filmu un centienus atspoguļot dramatiskos notikumus par spīti atsevišķu valdības pārstāvju iebildumiem. Citāts no 11.septembra upuru paziņojuma:

"Tā ir mūsu nācijas vēsture, un neviens nedrīkst to pārrakstīt. Ja tiek izteikti oficiāli aicinājumi boikotēt filmu, tad tā ir cenzūra. Mēs 11.septembrī zaudējām savus mīļotos un tuviniekus, tāpēc mēs atbalstām režisori Ketrīnu Bigelovu un filmas veidotājus par to, ka viņi ir uzņēmuši darbu, kas atspoguļo vēsturi un tādā veidā izrāda cieņu mūsu valstij, armijai un terorisma upuriem, kā arī ASV valdībai un slepenajam dienestam, kuru centieni ļāva atrast Osamu Bin Ladenu."

Foto: Kadrs no filmas "Slepenā operācija: 30 minūtes pēc pusnakts". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV