Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

LNMM aicina uz īpašu programmu pirms ēkas slēgšanas uz rekonstrukciju

EasyGet.lv, 05.02.2013. 09:50 | komentāri (1)

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) aicina apmeklēt tā galveno ēku (K. Valdemāra ielā 10a, Rīgā) pēdējā publiskās darbības nedēļā, piedaloties dažādos pasākumos kopā ar ģimenēm un draugiem vai baudot muzeja īpašo atmosfēru vienatnē.
LNMM aicina uz īpašu programmu pirms ēkas slēgšanas uz rekonstrukciju

Uz laiku atvadoties no vēsturiskās ēkas, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir sagatavojis pasākumu programmu „Atnāc līdz 11. februārim!".

Īpašajā „Vēlajā piektdienā" 8. februārī laikā no plkst. 17.00 līdz 20.00 LNMM pastāvīgajās ekspozīcijās un izstādēs skatītājus sagaidīs muzeja speciālisti, lai nesteidzīgās sarunās pastāstītu par eksponētajiem mākslas darbiem un atbildētu uz jautājumiem par muzeja rekonstrukcijas projektu.

LNMM galvenās ēkas restaurācijas, rekonstrukcijas un jaunbūves projekta izstādē Mazajā zālē par muzeja gaidāmajām lielajām pārmaiņām stāstīs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, bet latviešu glezniecības klasiķa, vecmeistara Ģederta Eliasa darbu izstādē „Ģederts Eliass (1887–1975). Gleznas" Baltajā zālē apmeklētājus sagaidīs izstādes kuratore Aija Brasliņa.

Pastāvīgās ekspozīcijas zālēs pirmajā stāvā, kas iepazīstina ar Baltijas mākslas attīstību no 18. gadsimta 2. puses līdz 19. gadsimta 2. pusei, ar apmeklētājiem tiksies un uz interesējošiem jautājumiem atbildēs direktora vietniece krājuma darbā Ruta Lapiņa un krājuma darba vadītāja Ludmila Neimiševa. Savukārt par vērtīgo mākslinieka, kultūrpētnieka un domātāja Nikolaja Rēriha (1874–1947) darbu kolekciju stāstīs mākslas zinātniece Ksenija Rudzīte.

Pastāvīgajā ekspozīcijā „Latvijas māksla. 19. gadsimta beigas – 20. gadsimta vidus" muzeja otrajā stāvā skatītājiem būs iespēja uzdot jautājumus Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītājai Gintai Gerhardei-Upeniecei un izstāžu kuratorei Dacei Lambergai. Pie viena no apmeklētāju iemīļotākajiem objektiem – tēlnieka Teodora Zaļkalna (1876–1972) skulptūras „Cūka" muzeja viesus gaidīs memoriālo kolekciju glabātāja Gunta Madlinska, kura stāstīs par LNMM tēlniecības krājumu.

Otrajā stāvā izvietotajā pasaulslavenā konstruktīvista un fotomontāžas meistara Gustava Kluča (1895–1938) darbu ekspozīcijā par mākslinieka darbības spilgtākajām lappusēm 20. gadsimta 20.–30. gadu Krievijā stāstīs mākslas zinātniece Iveta Derkusova.

Tāpat piektdien plkst. 18.00 muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā otrajā stāvā pēdējo reizi notiks izglītības programma „Dzimšanas dienu kartotēka". Ar apmeklētājiem tiksies mākslas vēsturniece Edvarda Šmite un mākslas zinātnieks Eduards Dorofejevs, lai tuvāk iepazīstinātu ar šīs nedēļas jubilāru – ievērojamo latviešu vecmeistaru Johanu Valteru (1869–1932) un viņa daiļradi.

Savukārt muzeja mazākajiem apmeklētājiem, kas atnākuši līdzi vecākiem vai vecvecākiem, būs iespēja radoši darboties kopā ar muzeja pedagoģi, mākslinieci Diānu Dimzu-Dimmi un atklāt dažādus noslēpumus par LNMM vēsturisko celtni un to, kas tajā glabājas.

Šajā nedēļas nogalē muzejs aicina baudīt vēsturiskās ēkas šarmu un īpašo gaisotni gan individuāli, gan ar draugiem vai ģimeni. Sestdienā, 9. februārī, notiks apmeklētāju iecienītās zīmēšanas nodarbības „Es un māksla I" (sākums plkst. 12.00) un „Es un māksla II" (sākums plkst. 11.00). Svētdienā, 10. februārī, apmeklētājiem visas dienas garumā būs iespēja sarunāties ar mākslas vēsturnieci Edvardu Šmiti, kura labprāt pastāstīs un atbildēs uz jautājumiem par muzeja ēkas vēsturi, ekspozīcijām un kolekcijām.

Pēdējā publiskās darbības dienā – 11. februārī – muzejs ikvienam dāvina iespēju apskatīt vēsturisko ēku bez maksas. Apmeklētājiem būs atvērtas visas pastāvīgās ekspozīcijas un izstādes. Muzejs ir padomājis arī par pārsteiguma veltēm 107 gadus senās ēkas pēdējiem viesiem.

Kā ziņots iepriekš, sakarā ar rekonstrukcijas darbu uzsākšanu, sākot ar 12. februāri Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā K. Valdemāra ielā 10a publiskā darbība tiek pārtraukta. Muzeja rekonstrukcijas darbus plānots pabeigt 2015. gada vidū. Jau šobrīd ir sākusies mākslas darbu pakošana un pakāpeniska ēkas atbrīvošana.

Foto: LNMM pastāvīgās ekspozīcijas. Foto (c) Mārtiņš Blumbergs

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV