Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Izdots Ilzes Jansones stāstu krājums "Umurkumurs jeb Ardievas feminismam"

EasyGet.lv, 11.02.2013. 11:17

Februārī klajā nāk pirmais latviešu literatūras darbs, kas tapis izdevniecības "Dienas Grāmata" projekta "Prāta piedzīvojums" ietvaros - rakstnieces Ilzes Jansones trešā prozas grāmata, stāstu krājums "Umurkumurs jeb Ardievas feminismam".
Izdots Ilzes Jansones stāstu krājums "Umurkumurs jeb Ardievas feminismam"

Ilze Jansone (1982) dzimusi Cēsīs, izglītību ieguvusi Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē, lasītājiem zināma ar darbiem "Viņpus stikla" un "Insomnia". "Umurkumurs jeb Ardievas feminismam ir autores trešā grāmata un tajā apkopoti deviņi stāsti, kas tapuši laikposmā no 2009. līdz 2012. gadam. Umurkumura stāstu varoņi maldās savos iekšējos labirintos un pārdzīvo mums daudziem tik pazīstamās izjūtas, un filozofiskā nots ir tā, kas, autores prasmīgi lietota, rāda izkļūšanas ceļu. Par savu jauno grāmatu pati autore stāsta: "Esmu pārliecināta, ka ikviena labi domāta ideja, nonākot radikāļu rokās, transformējas savā pretmetā. Feminisms un jo īpaši feminisma teoloģija šai ziņā nav nekāds izņēmums – laika gaitā dažādi tā virzieni ir radikalizējušies tiktāl, ka tā vietā, lai cīnītos par savu sākotnējo pamatnostādni – aizstāvēt apspiestās grupas –, tas kļuvis par radikālu ideoloģiju, par apspiedēju. Tāpēc man ardievas feminismam nozīmē mēģinājumu atteikties no jebkādas ideoloģijas un koncentrēties uz indivīdu kā "personiski eksistenciālu", nevis sociālu vienību. Jautājums par to, vai indivīds spēj atteikties no jebkādas ideoloģijas, paliek atvērts, turpretī "ardievu" veidi variējas bezgalīgi."

Stāstu krājums izdots ar AS "Latvijas Gāze" un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV