Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

LTV1 demonstrēs dokumentālo filmu par Pāvestu Benediktu XVI

EasyGet.lv, 20.02.2013. 14:58

Latvijas Televīzija svētdien, 24. februārī, pulksten 21.40 demonstrēs dokumentālo filmu „Pāvests Benedikts XVI. Mans Vatikāns".

2013. gada 11. februārī pasauli pāršalca pāvesta Benedikta XVI paziņojums par atkāpšanos no amata. Savu lēmumu pāvests pamatoja ar nespēju vairs pienācīgi pildīt pienākumus cienījamā vecuma dēļ. Tāpat izskanēja informācija, ka Benedikta XVI pēdējā diena pāvesta amatā, iespējams, būs 28. februāris, taču pāvesta pēdējā vispārējā audience notiks 27. februārī un to tiešraidē no Svētā Pētera laukuma Vatikānā pulksten 11.30 demonstrēs LTV1.

Benediktu XVI par Vatikāna vadītāju ievēlēja 2005. gadā pēc pāvesta Jāņa Pāvila II nāves. Toreiz 78 gadus vecais Jozefs Aloīzs Racingers kļuva par vienu no vecākajiem pāvestiem, kam jebkad piešķirts šis amats.

Dokumentālās filmas „Pāvests Benedikts XVI. Mans Vatikāns" (Papst Benedikt XVI - Mein Vatikan) veidotāji dokumentējuši kardināla Racingera gaitas Vatikānā laikā, kad viņš vēl bija pāvesta Jāņa Pāvila II padomnieks un labā roka – cilvēks, kam zināmi visi Vatikāna noslēpumi. Austriešu režisora Gintera Šīlana dokumentālā filma iepazīstina ar Vatikāna organizāciju un iekšējo kārtību, kā arī ļauj ieskatīties vairākās telpās, kas publikai nekad iepriekš nav bijušas pieejamas.

LTV1 programmu svētdien, 24. februārī, pulksten 22.30 turpinās 2012. gada septembrī Londonas karaliskajā Albertholā notikušais Vīnes filharmonijas orķestra koncerts.

Viens no izcilākajiem mūsdienu diriģentiem Bernards Haitinks, kura vadībā Londonā viesojās Vīnes filharmoniķi, koncertā piedāvā Haidna 104. simfoniju – komponista daiļrades noslēdzošo skaņdarbu, pēdējo no 11 Londonas simfonijām, un Riharda Štrausa „Alpu simfoniju". Ja Londonā 1795. gadā tapušais Haidna skaņdarbs uzreiz guva gan kritiķu atzinību, gan kases panākumus, pavisam cits liktenis piemeklējis Riharda Štrausa „Alpu simfoniju". Lielbritānijas publika to uzņēmusi bez sevišķas sajūsmas, līdz tās interpretāciju uzņēmies Bernards Haitinks.

Vīnes filharmoniķi ir viens no prestižākajiem un pazīstamākajiem pasaules orķestriem ar 160 gadu vēsturi. Pēdējo divu gadsimtu laikā neviena cita muzikālā apvienība nav bijusi tik cieši saistīta ar klasiskās mūzikas attīstību, Rihards Vāgners savulaik to uzteicis kā vienu no ievērojamākiem pasaules orķestriem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV