Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

LTV pievērsīsies Latvijas vēstures jautājumiem

EasyGet.lv, 22.02.2013. 12:23

Viens no sabiedriskā medija uzdevumiem jebkurā Eiropas valstī ir nacionālās kultūras stiprināšana. Tas ietver ne tikai kultūras procesu dokumentēšanu, ierakstot koncertus, teātra izrādes un citus mākslas notikumus, bet arī oriģināla satura veidošanu, izmantojot televīzijas iespējas. Gan mākslas, gan dokumentālo televīzijas filmu veidošana par Latvijas vēsturi ir ieguldījums, ko LTV var sniegt nacionālajā kultūrā un sabiedrības izpratnē par Latvijas vēstures sarežģītajiem jautājumiem.

Būtisks nākotnes projekts vēstures tematikā ir rakstnieka Jāņa Lejiņa un režisores Virdžīnijas Lejiņas veidotā televīzijas daudzsēriju filma "Zīmogs sarkanā vaskā", ko paredzēts veidot turpmākajos gados. Tāpat LTV jau šogad – vasaras beigās – būs redzams dokumentālo videofilmu cikls – „Melu laboratorija" (scenārijs – Harijs Beķeris, režija – Dace Slavinska), kas popularizēs Latvijas vēsturi, analizējot vēstures notikumu vai procesu atspoguļojuma "oficiālo" versiju un tai pretī nostādot patieso versiju – atbilstību īstenībai, skaidrojot atsevišķu vēstures notikumu falsifikācijas iemeslus un mehānismus.

"Filmas latviešu valodā par Latvijas vēsturi visdrīzāk nekad neveidos neviens cits, bet gan tikai mēs paši. Profesionāli ražotas televīzijas filmas ir būtisks ieguldījums Latvijas kultūras vērtību radīšanā. Tādēļ LTV, lai tā veidotos par modernu Eiropas parauga sabiedrisko mediju, ir mērķtiecīgi jāveido gan mākslas, gan dokumentālās filmas par Latvijas vēstures un kultūras mantojuma tematiku. LTV ir jāatjauno televīzijas filmu ražošanas jaudas, tostarp filmējot arī Zaķusalas studijās. Tas jādara ne tikai nacionālās kultūras stiprināšanas vārdā, bet arī tāpēc, ka šādām filmām – ja tās uzņemtas augstā kvalitātē – piemīt labs eksporta potenciāls – līdzīgi kā to pēdējā laikā pierāda arī Latvijas kino. Jāņa Lejiņa un Virdžīnijas Lejiņas veidotais"Zīmogs sarkanā vaskā" var kļūt par labu piemēru vēsturiskai televīzijas daudzsēriju filmai, savukārt dokumentālais seriāls "Melu laboratorija", domāju, viesīs skaidrību daudzos sabiedrībai būtiskos vēstures jautājumos," norāda LTV pagaidu administrators Gints Miķelsons.

Jau pieminētā režisores Virdžīnijas Lejiņas daudzsēriju mākslas filma pēc Jāņa Lejiņa romāna „Zīmogs sarkanā vaskā" motīviem iecerēta kā stāsts par laiku 12. un 13. gadsimtā, kad kristianizācijas un feodalizācijas vilnis sasniedz Eiropas pēdējās pagānu zemes. Tas būs stāsts par mūsdienu Eiropas veidošanās procesu 12. un 13. gs. mijā un latviešu tautas vietu tajā. Tas ir krusta karu un vācu austrumkustības laiks, Hanzas veidošanās un Lielās Novgorodas tirdzniecības uzplaukuma laiks. Šie spēki krustojas zemēs, ko šodien saucam par Latviju, Lietuvu un Igauniju. Filma stāstīs par dažādu dzīvesveidu, reliģiju, tiesību un pārvaldes sistēmu sadursmi. Tas būs stāsts par stipriem cilvēkiem, viņu kaislībām, sapņiem uzvarām un zaudējumiem, par viņu mīlestību, draudzību un naidu tā laika raibajā ģeopolitiskajā tirgū.

Režisore Virdžīnija Lejiņa stāsta: "Galvenais, kas mani interesē – kā dzīvot, kompromisu krustcelēs, iet laikam līdzi, bet nezaudēt savu patību un līdz ar to arī pašcieņu. Jo tikai katra atsevišķa cilvēka pašcieņa var veidot kopēju tautas pašapziņu. Filma nav par labiem pagāniem un sliktajiem krustnešiem – filma ir par mūžīgo problēmu – nekad nav pastāvējuši un nepastāvēs ideāli apstākļi, ideālas iekārtas, ideāli cilvēki – kā iemācīties dzīvot jebkurā situācijā."

Virdžīnija Lejiņa iepriekš veidojusi populāro seriālu "Likteņa līdumnieki", kā arī sākusi darbu pie seriālu „Eņģeļu māja", kura trešā sezona būs skatāma LTV ēterā no 2013. gada 5. marta. Par savu darbu režisore saņēmusi „Atzinības krustu" un vairākkārt apbalvota ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes balvu kā labākā režisore. Pēc Vladimira Kaijaka romāna un Māras Svīres scenārija veidotā videofilma "Likteņa līdumnieki" ir visu laiku skatītākais latviešu vēsturiskais oriģinālseriāls. Arī šobrīd pēc skatītāju lūguma „Likteņa līdumnieki" tiek demonstrēti LTV1 programmā un tie ir guvuši lielu skatītāju atsaucību.

LTV uzskata vēsturisku videofilmu izveidi par vienu no sabiedriskās televīzijas uzdevumiem, tāpēc aicinājusi valdību atbalstīt šīs vērienīgās idejas realizāciju, pieprasot mērķfinansējumu 2014., 2015. un 2016.gada budžetā. Seriāla "Zīmogs sarkanā vaskā" izveide būtu nozīmīga dāvana Latvijas sabiedrībai valsts simts gadu jubilejā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV