Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Gundegas Repšes mazie memuāri

EasyGet.lv, 25.02.2013. 12:00

Apgādā Zvaigzne ABC klajā nāk Gundegas Repšes jaunākā prozas grāmata "Vīrs tapīrs un citas radības".
Gundegas Repšes mazie memuāri

Stāsti, noveles, miniatūras par dzīvniekiem, caur tiem atspoguļojot arī cilvēku un viņa iekšējo pasauli, latviešu rakstniecībā ir bijuši populāri jau ilgāku laiku. Par klasiku kļuvušas Regīnas Ezeras "Zooloģiskās noveles", lasītāju atzinību iemantojis Vladimira Kaijaka garstāsts "Cilda", arī citi rakstnieki bieži izmantojuši dzīvnieku tēlus aprakstītās problēmas labākai izpratnei un arī alegoriskam skatījumam.

Savā jaunajā prozas grāmatā "Vīrs tapīrs un citas radības" izcilā prozaiķe Gundega Repše piedāvā savu interpretāciju par latviešu "zooloģisko īsprozu", sev raksturīgi vitālā un piesātinātā valodā daloties savās atmiņās, pārdomās, impresijās par noslēpumaino dzīvās dabas pasauli, par cilvēka un dzīvnieka mijiedarbības daudzveidīgajiem aspektiem. Grāmatā viju vijumis saslēdzas gan humora uzdzirkstījumi, gan poētiskā nots, kopā veidojot arī grāmatas ilustrācijās atspoguļoto siluetu ēnu spēli uz esamības logu rūtīm – spēli, kurā cilvēka un dzīvnieka pasaules nav nošķiramas viena no otras.

"Arī dzīvnieki ir cilvēka spoguļi," raksta autore. "Uzmanīgi vērojot, tie skaidro paša evolūciju, smieklīgos priekšstatus par cilvēka noslēpumaino novietojumu kosmosā un sava rakstura krātiņā. Mans mācību process bijis un joprojām ir pārsteidzošs, vitāls un amizants. Atšķirībā no daudziem citiem dzīves skolotājiem, zvēri bijuši neizsmeļamas mīlestības avots un piepildījums." Grāmatā izlasīsim gan autores atmiņas par saskarsmi ar dzīvniekiem (turklāt dzīvniekiem šī vārda visplašākajā nozīmē – šajā klasifikācijā ietilpinot gan maijvaboles, gan zirnekļus!) bērnības un jaunības gados, gan dažādajiem veidiem, kādos tie joprojām turpina "iejaukties" rakstnieces dzīvē – izbrīnīt, ievainot, valdzināt, iedvesmot. Tieši šī iemesla dēļ pati rakstniece savus stāstus nodēvējusi par "mazajiem memuāriem".

Grāmatas "Vīrs tapīrs un citas radības" atvēršanas svētki notiks Ķīpsalas grāmatu izstādes Grāmatnieku ģildes stendā 3. martā plkst. 11.00. Uz sarunu par dzīvi, dzīvniekiem un literatūru rakstnieci aicinās pazīstamais žurnālists un literatūrzinātnieks Arno Jundze, pasākumā piedalīsies literatūrzinātniece Anita Rožkalne un rakstnieces kolēģi.

Foto: Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV