Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

LTV – starptautiskajā televīzijas projektā „Labākā Eiropas opera 2012"

EasyGet.lv, 27.02.2013. 16:19

Latvijas Televīzija (LTV) pirmo reizi piedāvā skatītājiem unikālu starptautisku Eiropas sabiedrisko televīziju sadarbības projektu „Labākā Eiropas opera 2012" (The Best of European Opera 2012).

Projektu „Labākā Eiropas opera 2012" (The Best of European Opera 2012) otro reizi organizē Eiropas Raidorganizāciju apvienība EBU (European Broadcasting Union) sadarbībā ar vairākām Eiropas televīzijām: Sveriges Television Ab Zviedrijā, kanālu ARTE G.E.I.E., Ceska Televize Čehijā, Latvijas Televīziju, Norsk Rikskringkasting AS Norvēģijā, Nederlandse Programma Stichting Nīderlandē un Sociedad Mercantil Estatal Television Espanola S.A. Spānijā.

Darbs projektā „The Best of European Opera 2012" aizsākās pirms diviem gadiem, 2011. gada rudenī. Tā ietvaros vairāku Eiropas valstu sabiedriskās televīzijas piedāvāja dokumentālai programmai atspoguļot savas valsts spilgtākos jaunos operas iestudējumus. Projektā tika iekļauts arī Latvijas Nacionālās operas 2012. gada uzvedums – teātra direktora un režisora Andreja Žagara veidotais Gaetāno Doniceti operas „Lucia di Lammermoor" iestudējums. LTV piedāvājumu akceptēja EBU mūzikas ekspertu grupas birojs - pieci eksperti no dažādu Eiropas valstu sabiedriskajām televīzijām biroja vadītāja – BBC Music TV programmu redakcijas direktora, producenta un režisora Pītera Maniuras (Peter Maniura) vadībā.

Nozīmīgs ir fakts, ka Latvijas Televīzija pirmo reizi piedalās tik vērienīgā starptautiskā klasiskās mūzikas kopprojektā, kas ir augsts novērtējums gan LTV, gan Latvijas opermākslai kopumā.

Programma „Labākā Eiropas opera 2012" ir dokumentāla pārraide par labākajiem operu iestudējumiem 2011. un 2012. gadā plašāk un mazāk pazīstamos Eiropas opernamos. Tajā piedalās izcili mākslinieki – dziedātāji, diriģenti, režisori, kā arī izrāžu veidotāji. „Labākā Eiropas opera 2012" piedāvā ekskluzīvu iespēju ieskatīties dažādu Eiropas operas iestudējumu aizkulisēs, piedzīvot pārsteidzošus atklājumus, kā arī salīdzināt augstas kvalitātes iestudējumus un to dažādās stilistiskās interpretācijas.

Televīzijas programmas „Labākā Eiropas opera 2012" moderators ir bijušais Dānijas Karaliskā operteātra mākslinieciskais vadītājs, tagadējais Londonas Karaliskās operas Covent Garden direktors, pazīstamais režisors Kaspers Holtens.

Televīzijas programmā ir iekļautas sekojošas izrādes:

G. Doniceti „Lucia di Lammermoor" (Latvijas Nacionālā opera),
A. Dvoržāks „Nāra" (Brno Janāčeka opera Čehijā),
Dž. Pučīni „Bohēma" (Den norske Opera, Oslo, Norvēģija),
R. Vāgners „Parsifāls" (Nīderlandes opera),
A. Bergs „Voiceks" (Norrlands Operan, Ūmeo, Zviedrija),
J. Haidns „Orlando Paladino" (Drotningholmas Pils teātris Stokholmā, Zviedrija),
P. Čaikovskis „Jolanta" un I. Stravinskis „Persefone" (Teatro Real Madridē, Spānija),
Dž. Pučīni „Triptihs" (Londonas Karaliskā opera Covent Garden).

Programmu „Labākā Eiropas opera 2012" (The Best of European Opera 2012) plānots demonstrēt 59 pasaules valstīs, to vidū arī Latvijā, kā arī prestižajā starptautiskajā mākslas kanālā „Arte".

LTV1 raidījumu demonstrēs 29. martā plkst. 21:15.

Tā kā starptautiskajā programmā tika iekļauta daļa LTV sagatavoto materiālu, nedēļu pirms raidījuma portālā www.ltv.lv skatītājiem Latvijā būs iespēja redzēt arī visus LTV filmētos materiālus, kas sagatavoti un nosūtīti dalībai EBU starptautiskajā projektā.

Starptautisko sadarbību projektā nodrošināja LTV1 kanāla kultūras, bērnu un izklaides raidījumu satura redaktore Daina Markova, režisors Juris Sējāns, redaktore Ieva Rozentāle, redaktore Maija Amoliņa, ieraksta mūzikas redaktore, projekta vadītāja Ilze Circene.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV