Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Dž.Dž.Džilindžers Liepājas teātrī iestudē Viktora Igo vēsturisko melodrāmu

easyget.lv, 18.03.2013. 15:37

Liepājas teātrī top izrāde par vienu no vēstures noslēpumainākajām sievietēm - Lukrēciju Bordžiju
Dž.Dž.Džilindžers Liepājas teātrī iestudē Viktora Igo vēsturisko melodrāmu

Otro reizi šosezon Liepājas teātrī strādā režisors Dž.Dž.Džilindžers, šajā reizē iestudējot Viktora Igo vēsturisko melodrāmu „Lukrēcija Bordžija”. Iestudējums pirmizrādi piedzīvos 19. aprīlī, informē teātra pārstāve Zanda Borga.

Viktors Igo ir viens no spožākajiem un ietekmīgākajiem 19. gadsimta franču rakstniekiem, un lai arī pasaulē vairāk pazīstams ar saviem romāniem, Francijā par augstvērtīgāko viņa daiļrades daļu tiek uzskatīta dzeja un dramaturģija, savukārt Latvijā tikai retā Igo luga ir tulkota.

Melodrāma „Lukrēcija Bordžija” sarakstīta 1833. gadā, bet tās darbība notiek 16. gadsimtā. Luga līdzvērtīga sengrieķu traģēdijai tās vērienīgumā un episkumā – netrūkst ne asiņu, ne mīlestības, tomēr režisors to iecerējis nedaudz pārveidot – viņa interpretācijā taps nevis vēsturiska, bet gan laikmetīga melodrāma, piešķirot materiālam inovatīvu un savdabīgu skanējumu.

Lukrēcija Bordžija – pāvesta Aleksandra VI ārlaulības meita – tiek saukta par vienu no noslēpumainākajām un valdzinošākajām sievietēm pasaules vēsturē. Vēl tagad vēsturnieki lauž šķēpus, kas īsti bija Lukrēcija – nežēlīga slepkava, kura noindēja visus, kas stājās viņas ceļā, ieberot vīnā saindētu pulverīti no gredzena, kas rotāja viņas pirkstu vai nepatiesi savas dzimtas grēkos apvainota jauna sieviete, kura ārkārtīgi mīlēja mākslu un ir sekmējusi kultūras uzplaukumu Renesanses Itālijā.

Par Lukrēciju Bordžiju klīst neskaitāmas leģendas, tās iemūžinātas vairākās filmās un TV seriālos, literāros darbos, operas libretos un pat video spēlēs, tagad pienācis laiks šo stāstu atdzīvināt arī uz Liepājas teātra skatuves.

Režisors radošajā komandā aicinājis arī scenogrāfu Kristianu Brekti, kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu, horeogrāfi Ingu Krasovsku un gaismu mākslinieku Mārtiņu Feldmani.

Lukrēcijas lomā – Signe Ruicēna, pārējās lomās Kaspars Gods, Mārtiņš Kalita, Egons Dombrovskis, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Sandis Pēcis, Rolands Beķeris, Viktors Ellers, Kaspars Kārkliņš, Agnese Jēkabsone, Everita Pjata, Anete Berķe, Ilze Būde, Laura Jeruma un Ilze Jura.

Foto: Signe Ruicēna. Foto (c) Edgars Pohevičs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV