Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Filmas „Tilts uz Terabitiju” apskats

Nils Auziņš, 22.05.2007. 11:35 | komentāri (1)

Ja gribiet uz kino aizvest savu mazo brāli, māsu, bērnus vai arī, ja pašiem ir vēlme noskatīties, kaut ko nesamaitāti nevainīgu, tad šī nu reiz ir tāda filma. Pēc Katrīnas Petersones grāmatas motīviem veidotā filma piedāvā mazliet naivu, bet nepārsaldinātu stāstu.
Filmas „Tilts uz Terabitiju” apskats
Pirmais, ko pamanīju bija fakts, ka filmu veido Disneja studija un tas jau priekšlaicīgi lika mazliet iespringt, jo pēc pieredzes šādas ģimenes filmas nereti ir pilnas ar „morālā vairākuma” slepenajiem vēstījumiem, lai nostiprinātu bērnos nodeldētas „patiesības” par pasaules kārtību. Ideoloģija, it sevišķi, ja to izmanto bērniem domātās filmās ir kaut kas reti pretīgs, jo tā vietā, lai liktu bērniem domāt tiek piedāvātas gatavas formulas un pamācības.

Arī šoreiz veidotāji neizgudro riteni no jauna un apspēlē ierastas tēmas amerikāniskā mērcītē, bet kaut kā ir izdevies izvairīties no liktenīgās paredzamības un gala iznākums ir pavisam negaidīts un netipisks amerikāņu ģimenes filmu tradīcijai.

Filmas centrā ir divi vienpadsmit gadus veci bērni – zēns un meitene, kuriem, protams, jāapmeklē skola. Bet skola nereti var kļūt par elli, jo bērni viens pret otru var būt ļauni un nežēlīgi. Kā jau kārtīgā amerikāņu skolā ir tikai divu veidu skolēni vai nu tu esi kategorijā „winners” vai „loosers”. Par to, cik slimīgi amerikāņu nācija uzsver šo melnbalto pasaules redzējumu un kā no tā jācieš bērniem, manuprāt, lieliski parādīja pirms kāda laika izrādītā melnā komēdija „Little Miss Sunshine”

Tomēr, nevar arī nepamanīt, cik neskaitāmu filmu, seriālu, multiplikācijas filmu galvenie varoņi ir nevis idealizētie uzvarētāji, bet tieši neveiksminieki un tas varētu liecināt par kaut ko pretrunīgu, ja vien, protams, zaudētājs stāsta gaitā kaut kādā veidā nekļūst par uzvarētāju.

Arī šoreiz galvenie varoņi Džes un Leslija ir ieskaitīti zaudētāju rindās un tas viņus satuvina. Abi draugi- outsaideri rada savu pasauli, kura pieder tikai viņiem. Tā ir fantāziju pasaule, kura, tāpat, kā filmā „Pāna labirints” laiku pa laikam iedzīvojas itin spilgti un reālistiski, taču ne tik tumšās noskaņās. Draudzības un fantāzijas pozitīvais spēks ir filmas vēstījuma kodols.

Fantāziju pasaulei agrāk vai vēlāk nākas saskarties sūro realitāti un tā izpaužas skolasbiedru un vecāku veidolā. Ja filma pirmajā daļā kāpina pasakaino eiforiju un gribas jau priekšlaicīgi secināt, kā tā jau likās, ka būs, notiek negaidīts pavērsiens, kas visu padara daudz dramatiskāku. Jā, beigas nav tik laimīgas, kā tam parasti vajadzētu būt un, ir pat redzēti brīdinājumi, ka dažus bērnus tas varētu pārāk satraukt. Bet dažādība noteikti ir vajadzīga un par to arī ir šī filma. „Tilts uz Terabitiju” piedāvā kaut ko mazliet neierastāku un kopumā atstāj ļoti labu iespaidu, it sevišķi ja jāsalīdzina ar filmām, kas pašlaik atrodas kino apritē.

Lomās: Josh Hutcherson,  AnnaSophia Robb,  Zooey Deschanel, Robert Patrick,  Bailee Madison,  Kate Butler,  Devon Wood,  Emma Fenton,  Lauren Clinton 
Filmas mājas lapa : http://www.bridgetoterabithia.co.uk
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV