Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Liāna Langa un Milēna Makarova uzstājas Maskavā

Easyget.lv, 25.03.2013. 14:21

Dzejniece Liāna Langa un viņas atdzejotāja krievu valodā Milēna Makarova viesojās Maskavā, lai piedalītos Liānas Langas dzejas izlases “Bещество взгляда” (Skatiena viela) prezentācijas pasākumā, kas 14. martā notika Čehova bibliotēkā, literārajā klubā „XXI gadsimta klasiķi”, informē Latvijas Literatūras centra pārstāve Arita Gutāne.

Pasākuma norise plaši atspoguļota krievu laikrakstā „Ņezavisimaja gazeta” Jevgēnija Tarana rakstā „Runājot kosmiskā esperanto”. Vakara ievadrunā literatūrzinātnieks, lingvists Daņila Davidovs uzsvēra pārsteidzošo krievu latviešu dzejas mijiedarbes fenomenu postpadomju laikā. „No lietuviešiem mēs pazīstam Tomasu Venclovu, un tas pateicoties viņa draudzībai ar Brodski un Milošu. Par laikmetīgo igauņu dzeju nezinām gandrīz neko. Savukārt kontakti ar Latviju ir daudz ciešāki.” Daņila Davidovs uzsvēra žurnāla „Rodņik” milzīgo nozīmi kultūras kontaktu veidošanā, kā arī tekstgrupas „Orbīta” mākslinieciskās aktivitātes. 

Laikrakstā teikts, ka „literāru kontaktu dibināšana postpadomju telpā ir joprojām aktuāla. Informācijas trūkums par kaimiņvalstu kultūras dzīvi rada vakuuma sajūtu. Tādēļ katrs tuvināšanās solis pelna rūpīgu uzmanību. It īpaši, ja atbrauc viena no ievērojamākajām laikmetīgās latviešu dzejas pārstāvēm”.

Jevgēnijs Tarans raksta, ka „Liānas Langas dzejas valoda ir mainīga. Lietas un vielas pāriet no viena stāvokļa citā. Cilvēks kļūst par ainavas daļu, savukārt smiltis un akmeņi kļūst dzīvi. Robeža starp esību un neesamību ir ļoti trausla. Tādēļ viens no galvenajiem poētiskajiem tēliem grāmatā ir pelni. Dzejnieces skatījums ir ontoloģisks, bet neparastā, metaforām piesātinātā valoda ļauj ieraudzīt neredzamo un sajust nesajūtamo”.

Krievijas izdevniecībā „Art Haus media” iznākušās grāmatas „Skatiena viela” atvēršanas svētki norisinājās pagājušā gada novembra vidū Maskavā pasākumu programmas „Rīgas dienas” ietvaros.

Vairāk: www.literature.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV