Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

“Dokumentālists” saņem divas balvas Kijevas dokumentālo filmu festivālā

Easyget.lv, 28.03.2013. 16:45

Režisoru Ivara Zviedra un Ineses Kļavas dokumentālā pilnmetrāžas filma “Dokumentālists”, kas uzskatāma par Latvijas kino pēdējā laika spilgtāko piedzīvojumu, saņēmusi divas balvas starptautiskā mērogā - starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā DocuDays Ukrainā.
“Dokumentālists” saņem divas balvas Kijevas dokumentālo filmu festivālā

27. martā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā noslēdzās desmitais starptautiskais dokumentālo filmu festivāls DocuDays UA (22.-28.03., ar apakšvirsrakstu International Human Rights Documentary Film Festival). Festivāla programmu veido trīs sadaļas – Docu/Life, Docu/Right un Docu/Short, pirmajā no tām (Docu/Life) kopā ar sešām citām filmām par balvu sacentās arī Latvijas “Dokumentālists”.

Žūrija, kurā strādāja Ļubova Arkusa (Krievija), Audris Stonis (Lietuva) un Latvijas dokumentālā kino pazinējs Tue Stīns Millers (Dānija), filmai “Dokumentālists” piešķīra speciālbalvu kā „gaišai un smalkai filmai par filmas veidotāja un varoņa savstarpējām attiecībām”. Galveno balvu šajā kategorijā žūrija piešķīra Lietuvas filmai “Sarunas par nopietnām tēmām” / Conversations on Serious Topics (režisore Ģiedre Beinorīte).

Savukārt festivāla Studentu žūrija piecu cilvēku sastāvā “Dokumentālistam” piešķīra savu galveno balvu „par mīlestību pret filmas varoni, par dokumentālista meistarību un drosmi strādāt negaidītos apstākļos”. Studentu žūrija diplomam pievienoja konfekšu kasti ar pārbaudītu derīguma termiņu Intai un festivāla reklāmas rullītī redzamo specvienības kareivju aizsargķiveri Ivaram (filmu redzējušie pratīs novērtēt dāvanu asprātību). Diemžēl Kijevā pirkto īpašo ukraiņu speķi filmas autori Intai nevarēs aizvest, jo to nelaida cauri robežai – izrādās, Latvijā no Ukrainas nedrīkst ievest piena un gaļas produktus.

Visi festivāla laureāti balvā saņēma simbolisku hanteli – lai trenētu muskuļus nākamajām filmām. Šī hantele filmas autoriem izmaksāja Ls 28, jo lidmašīnas salonā to neļāva vest, nācās pirkt bagāžas biļeti...

Filmas “Dokumentālists” seanss festivālā pulcēja pilnu zāli atsaucīgu skatītāju, un galvenais jautājums pēc filmas, kā jau visos seansos, bija – vai Ivars vēl apciemo Intu? Pareizā atbilde ir – jā, turklāt no katra festivāla Intai pēc viņas pieprasījuma Ivars atved pastkarti ar attiecīgās pilsētas skatiem.

Filmai “Dokumentālists” šis bija jau sestais starptautiskais kinofestivāls, un nupat saņemts uzaicinājums uz nākamo – filma iekļauta konkursa programmā Telavivas dokumentālo filmu festivālā Docaviv, kas norisināsies no 2. līdz 11.maijam.

Tepat Latvijā Ivara Zviedra un Ineses Kļavas filmu “Dokumentālists” var noskatīties Lattelecom interneta TV videonomā (http://www.lattelecom.tv/latviesu), dažos seansos tā pieejama arī kinoteātra “Splendid Palace” Jaunajā zālē.

Filmas veidošanā sadarbojušās divas filmu studijas – VFS Films un Anša Epnera studija AVE, finansiāli atbalstījuši Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas Dome. Filmas autori ir režisori Ivars Zviedris un Inese Kļava, dramaturģe Inga Ābele, producente Aija Bērziņa.

Vairāk informācijas: www.dokumentalists.com

Foto: Inese Kļava un Ivars Zviedris. Foto (c) Alexey Karpovich

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV