Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Pasniegtas ikgadējās Teātra dienas balvas

EasyGet.lv, 28.03.2013. 21:01

Latvijas Teātra darbinieku savienība, atzīmējot Starptautisko teātra dienu, 28. martā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā svinīgā ceremonijā pasniedza Lilitas Bērziņas, Helēnas Tangijevas Birznieces, Harija Liepiņa un pēc astoņu gadu pārtraukuma arī Eduarda Smiļģa balvas
Pasniegtas ikgadējās Teātra dienas balvas

Eduarda Smiļģa balvu režisoram Dž.Dž.Džilindžeram pasniedza Daiga Šiliņa, nolasot režisores, Eduarda Smiļģa balvas laureātes Māras Ķimeles, apsveikuma vēstuli: „Dž.Dž.Džilindžer! Tas nu ir noticis. Smiļģa vēriens, Smiļģa ambīcijas, Smiļģa izrāžu krāšņums ir uzplaucis tavās izrādēs. Smiļģis no citas dimensijas ir pastiepis tev roku. Priecājies! Tagad tu esi tiesīgs stāties pie slavenā Smiļģa rakstāmgalda un veikt jaunus varoņdarbus. Lai tevi pavada prieks un vēl reiz prieks!” Režisoru sveica gan Liepājas teātra aktrise, Lilitas Bērziņas balvas laureāte, Inese Kučinska, gan kolēģi no Dailes teātra, savukārt Valsts A/S „Latvijas dzelzceļš” pārstāve Regīna Svirska novēlēja režisoram nezaudēt drosmi arī turpmākajā radošajā darbībā.

Lilitas Bērziņas balvu Jaunā Rīgas teātra aktrisei Gunai Zariņai pasniedza Latvijas Nacionālā teātra aktrise, Lilitas Bērziņas balvas laureāte, Lolita Cauka, kas savā apsveikuma runā uzsvēra, ka laikmetā, kad daudz ko var nopirkt par naudu, šo balvu nevar, to var iegūt tikai ar godīgu un patiesu darbu. Tas padara īpašu šo balvu un tās saņēmēju. Valsts A/S „Latvijas dzelzceļš” viceprezidents Edvīns Bērziņš savā runā salīdzināja teātri ar tiltu, kas savieno cilvēkus un Jaunais Rīgas teātris ar savām izrādēm, kas tik bieži tiek spēlētas ārpus valsts robežām, savieno pat Austrumus ar Rietumiem, līdzīgi kā Latvijas Dzelzceļš. Guna Zariņa atzina, ka daudz domājusi par šo balvu un saviem nopelniem: „Dienu dienā strādājot prasmes vairojas, aug meistarība, bet māksla sākas kaut kur tālāk aiz meistarības. Iztēlojos Lilitu Bērziņu kā mākslinieci, kas nonāca aiz meistarības un arī pati kādreiz ceru tur nokļūt.”
Ar sirsnīgu un asprātīgu priekšnesumu, mākslinieci sveica apvienība umka.lv.

Harija Liepiņa balvu Jaunā Rīgas teātra aktierim Gundaram Āboliņam pasniedza Dailes teātra aktrise, Lilitas Bērziņas balvas laureāte Olga Dreģe: „Lai kā es kliegtu „Nenāc klāt!”, visas aktrises tevi mīl un grib būt tavas skatuves partneres! Man ir dubults prieks pasniegt Tev šo balvu un arī Harijs Liepiņš priecātos par Tevi!” Valsts A/S „Latvijas dzelzceļš” pārstāve Regīna Svirska uzņēmuma divpadsmit tūkstošu darbinieku vārdā sveica aktieri nodēvējot viņu par klasiķi kāds bijis arī pats Harijs Liepiņš. Gundars Āboliņš savā pateicības runā neslēpa aizkustinājuma asaras un uzsvēra, cik nozīmīga ir šī balva, jo tā ir atzinība, ko viņa darbam izteikuši tieši kolēģi, kā arī izteica cerību, ka caur viņa vārdu, jaunākie kolēģi gribēs uzzināt un uzzinās vairāk par Hariju Liepiņu, Lilitu Bērziņu, Eduardu Smiļģi un Helēnu Tangijevu Birznieci – diženajiem māksliniekiem, kuri atstājuši tik nozīmīgas pēdas Latvijas Teātra vēsturē.
Ar muzikālu priekšnesumu aktieri sveica E.Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēknis Mārcis Runka.

Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu LNO baleta māksliniekam, pedagogam un vadošajam baleta repetitoram Modrim Ceram pasniedza 2012. gada balvas laureāts Vladimirs Cukānovs, kurš par godu šim notikumam bija atbraucis no Vīnes, kur mākslinieks dzīvo uz strādā. V. Cukānovs dalījās savās atmiņās par sadarbību ar Helēnu Tangijevu Birznieci un sveica M. Ceru ar ordeņa saņemšanu. Modris Cers atzina, ka dzīve viņu ir lutinājusi, jo viņam ir bijis tas gods strādāt ar izciliem baleta māksliniekiem, kā arī pateicās visiem saviem kolēģiem un audzēkņiem, Latvijas Profesionālā Baleta asociācijai un Latvijas Teātra darbinieku savienībai par piešķirto augsto apbalvojumu.
Apsveikuma priekšnesumā ar deju uzstājās Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas 2. klases audzēknes Helēna Atslēdziņa un Jekaterina Juhina.

Latvijas Teātra darbinieku savienība pateicas par atbalstu Valsts A/S „Latvijas Dzelzceļš”, SIA „Rado Z”, SIA „Nomeda” un Raimondam Tirneram!

Foto: Teātra dienas balvu laureāti. Foto (c) Vanda Gluha

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV