Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Filma „Miglā” – stāsts par neapklusināmu sirdsapziņu

Evita Bandere, 03.04.2013. 11:35 | komentāri (1)

Laikā, kad Latvijā vienu varu nomaina otra, malā nostāvēt spēj varbūt sievietes un bērni. Vīriem brīvprātīgi vai piespiedu kārtā ir jānostājas krievu vai vāciešu pusē. Ja esi ar tīru sirdi, jebkura no izvēlēm nešķiet krietna, jo gribi būt saimnieks savā zemē.
Filma „Miglā” – stāsts par neapklusināmu sirdsapziņu

Galerijas:

Sergeja Lozņicas filmas nosaukums nav nejaušs. Galvenie notikumi risinās drēgnā rudenī, kad pār Latvijas laukiem un mežos paceļas mākoņveidīgs, reizēm necaurredzams plīvurs. Arī norises valsts teritorijā 1940. gadu pirmajā pusē sasaucas ar šo dabas parādību - mīklainu, neskaidru un zaudējuma sajūtas pilnu.

Filmas darbība norisinās Otrā Pasaules kara laikā PSRS pierobežā, kur notiek partizāņu cīņas pret vācu okupācijas varu. Notikumos tiek iejaukts arī Sušķeņa, filmas galvenais varonis, kurš tiek apvainots vilciena spridzināšanā. Patiesībā viņam ar to nav nekāda sakara, taču partizāni uzskata, ka Sušķeņa ir nodevējs un alkst viņam atriebties.

Kādā no filmas epizodēm galvenais varonis atzīst, kas tas ir bijis liktenis, ka viņš joprojām ir dzīvs, turpretim biedri pakārti. Arī no partizāna lodes Sušķeņam izdodas paglābties, kaut gan nāvi viņš vērtē kā izeju. Kad no cēla un godājamā vīra esi tapis nodevējā apkārtējo acīs, dzīvot ir daudz grūtāk. Ne ļaudis ciena, ne sieva mīl, atzīst Sušķeņa. Turpretim tie, kuri miruši pie karātavām vai nošauti, tiek godāti kā varoņi. Estētikas cienītājiem nav pamata satraukumam, jo nāves izpilde filmā paliek skaņu līmenī, bez tās iznešanas kadrā.

“Miglā” “trumpis”, kas, iespējams, tuvinājis filmu panākumiem sakārtotajās ārzemēs, ir Latvijas neapgūtā daba un lauku sētas arhaiskums – logu slēģi, nodeldēts galds virtuvē, trauki ir kā apliecinājums agrāko priekšmetu pamatīgumam un ilgdzīvotībai. Filmas uzņemta Daugavpils apkārtnē divos filmēšanas piegājienos 27 dienu laikā.

Lai gan steidzīgāku kino skatītāju varētu biedēt filmas garums - divas stundas, pēc sākumtitriem viņš tiek ierauts notikumos, kuros tagadne mijas ar trīs galveno varoņu – divu partizānu un vāciešu atbrīvotā Sušķeņas atmiņām.

„Miglā” nav kara filma. Kara apstākļi ir fons cilvēka centieniem pieņemt pareizo lēmumu situācijā, kas savā būtībā ir tikpat absurda, cik Otrais Pasaules karš. Filmas galvenā ass ir cilvēcība un sirdsapziņa. Kamēr viens no filmas varoņiem turas pie domas: ja esi karā, tev ir jāmainās un jāapslāpē sirdsapziņa, Sušķeņa skaļi pārdomā savu nevainīgumu, alkas pēc brīvības vai nāves kā risinājumu.

Ja filmas treileris radījis bažas par lomu ierunāšanu latviski, drīz vien šaubas par varoņu autentiskajām balsīm izgaist. Galvenās lomas ierunājuši Egils Melbārdis (Suščeņja), Andris Keišs (Burovs) un Edgars Lipors (Voitiks). Galveno varoni Suščeņu atveido jaunais baltkrievu aktieris Vladimirs Svirskis, kuram tā ir pirmā kino loma.

Filmas „Miglā” no 3. aprīļa skatāma kinoteātrī „Splendid Palace” un kinoteātrī Silver Screen (Daugavpilī). No 5. aprīļa tā būs skatāma arī citos kinoteātros: Forum Cinemas, Cinamon Alfa, Multikino, Kino Bize, Gaisma (Valmierā), vēlāk arī kino Balle (Liepājā), kino Lora (Siguldā) u.c.

Foto: Kadrs no filmas „Miglā”. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV