Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Iznācis žurnāla „Latvju Teksti” pavasara numurs

Latvijas Literartūras centrs, 04.04.2013. 11:38

2013. gada žurnāla „Latvju Teksti” otrais numurs iznācis īsi pirms nozīmīgākā gada notikuma literatūrā – Latvijas Literatūras gada balvas.
Iznācis žurnāla „Latvju Teksti” pavasara numurs

Šajā numurā publicētas trīs īpašas intervijas – Guntara Godiņa un Liānas Langas saruna ar Albertu Belu, kas šogad saņems Literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu, Kārļa Vērdiņa un Ingas Surguntes saruna ar tekstgrupu „Orbīta” un Liānas Langas saruna ar dzejnieku Pēteri Dragunu, kas izvirzīts balvai kategorijā „Labākais dzejas krājums”.

No jaunākās latviešu literatūras publicētas Krišjāņa Zeļģa un Dainas Sirmās dzejoļu kopas un Dainas Tabūnas stāsts „Darījumi ar Dievu”. Ieskatu tekstgrupas „Orbīta” poētikā sniedz arī Semjona Haņina dzejoļi, kas drīzumā tiks publicēti viņa otrajā grāmatā. Tos meistarīgi atdzejojuši Liāna Langa un Jānis Rokpelnis.

Rakstu sadaļā publicēta literatūrkritiķes Andas Baklānes eseja par bibliotēkas un grāmatas metaforām. Una Bergmane ielūkojusies 2012. gada Gonkūru prēmijai literatūrā izvirzītajos un apbalvotajos darbos, bet Vilnis Vējš iejuties grāmatu mākslas eksperta lomā, izvēloties skaistākās literatūras grāmatas, kas virzītas „Zelta ābeles 2012” balvai. Savukārt teātra kritiķe Maija Treile savā rakstā izvētījusi tradīcijas un novatorismu jauno režisoru centienos, iestudējot Rūdolfa Blaumaņa darbus uz Latvijas teātra skatuvēm. Kino un teātra simbiozi savā rakstā „Rietumu Austrumi vai iekšējie svešie” aplūkojis Deniss Hanovs, skaidrojot, kādi stereotipi Rietumu pasaulē saglabājušies, ekranizējot Ļeva Tolstoja hrestomātisko romānu „Anna Kareņina”.

Pieminot Imantu Ziedoni, šajā numurā publicēts kritiķes Intas Čaklās nekrologs un Jura Kronberga piezīmes par Ziedoņa darbu publikācijām Zviedrijā.

Arī šajā numurā plašs recenziju piedāvājums par jaunākajām grāmatām. Par šobrīd pieprasīto Jāņa Joņeva romānu „Jelgava 94” raksta Mārtiņš Kaprāns; Edvīna Raupa jaunāko dzejas krājumu „Mirklis šis” recenzē Anda Baklāne. Jāņa Lejiņa romānu „Kamera obskura” analizē Ineta Lipša, bet Dainis Leinerts apskatījis Aivara Eipura „Minimas”. Plašāks ieskats šoreiz arī nozīmīgos tulkojumos – Ieva Lešinska vērtē Raimonda Jaka tulkoto Džeimsa Džoisa romānu „Mākslinieka portrets jaunībā”, bet literatūras un vēstures saplūsmi Jāna Krosa romānā „Stūrgalvības hronika” izvērtējis Pauls Daija. Publicētas arī Ilvas Skultes un Ievas Kolmanes recenzijas, kā arī anotācijas par citiem jaunākajiem izdevumiem.

Žurnāla vāku veidojis fotogrāfs Kristaps Kalns.

Pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam, šogad žurnāls „Latvju Teksti” iznāks sešas reizes. Žurnālu var iegādāties lielākajās grāmatnīcās un preses kioskos, veikalā-kafejnīcā „Upe” Vaļņu ielā 26, galerijā „Istaba” K.Barona ielā 31a, kā arī abonēt Latvijas pastā (www.pasts.lv), abonēšanas centrā „Diena” (www.acd.lv) un Latvijas Literatūras centra mājas lapā (www.literature.lv).

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV