Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Spāņu mīms Karloss Martiness Latvijā atgriežas astoto reizi

Easyget.lv, 04.04.2013. 14:41

Pasaulē pazīstamais spāņu pantomīmas režisors, aktieris, pasniedzējs Karloss Martiness (Carlos Martínez) Latvijā viesosies no 4. līdz 14. aprīlim, sniedzot iespēju iepazīties ar viņa klusuma māklsu ne tikai Rīgas publikai, bet arī izrāžu apmeklētājiem Jelgavā, Tukumā, Ventspilī un Cēsīs.
Spāņu mīms Karloss Martiness Latvijā atgriežas astoto reizi

Rīgā 13. aprīlī Dailes teātra Mazajā zālē būs skatāma mākslinieka jaunākā izrāde “Mirāža”, savukārt citās Latvijas pilsētās Karloss Martiness viesosies ar izrādi “Grāmatas bez vārdiem”.

Jau pirms vairākiem gadiem ir iesācies arī Karlosa Martinesa darbs ar latviešu aktieriem, pasniedzot meistarklases Nacionālā teātra, Dailes teātra un Latvijas leļļu teātra aktieriem. Šoreiz mākslinieks pasniegs meistarklases Latvijas Kultūras akadēmijā topošajiem aktieriem un režisoriem, kā arī aktieriem Jelgavas studentu teātrī.

Karloss Martiness 30 gadu garumā izkopis savu klusuma valodu, kas nereti runā daudz pārliecinošāk un saprotamāk par vārdiem. Ar ķermeni, kustībām un žestiem mīms viens pats piepilda visu skatuvi, radot gan nepieciešamos rekvizītus, gan neskaitāmus tēlus, skatītāju uzmanībai neļaujot atslābt ne mirkli. Tā ir unikāla pieredze Latvijas skatītājam piedzīvot, kā mākslinieks savā pašpietiekamībā, neizmantojot ne palīglīdzekļus, ne vārdus, spējīgs iesaistīt skatītāju sirsnīgā un atvērtā sarunā, filozofiskām pārdomām mijoties ar dzīvespriecīgu humoru.

Izrāde “Mirāža” ir mākslinieka jaunākā izrāde, kas tapusi, iedvesmojoties no diskusijām par klimata pārmaiņām un ierobežotajiem dzeramā ūdens resursiem. Izrāde atsaucas uz mūsu vērtīgāko un dabīgāko resursu – ūdeni. Pati pantomīma ir kā mirāža, kas caur žestiem rada dzīvi, sākot ar ikdienišķām darbībām līdz pat dramatiskiem un komiskiem notikumiem. Aktieris atstāj sava tēlojuma interpretāciju skatītājiem un viņu secinājumiem ļauj sniegties līdz katra personīgās iztēles robežām.
Savukārt, izrādes “Grāmatas bez vārdiem” darbība ieved skatītāju literatūras pasaulē. Izrāde bagāta ar neskaitāmām atsaucēm uz literatūras varoņiem un tēliem, kas savijas mākslinieka veidotajā stāstā, palīdzot ieraudzīt mūsu ikdienas dzīves norises.

Izrādi “Grāmata bez vārdiem” varēs redzēt:

  • Jelgavas studentu teātrī 8. aprīlī plkst. 19.00,
  • Ventspils kultūras centrā 9. aprīlī plkst. 19.00,
  • Tukuma kultūras namā 11. aprīlī plkst. 19.00,
  • Cēsu izstāžu namā 14. aprīlī plkst. 16.00.

Izrāde “Mirāža” būs skatāma:

  • Rīgā Dailes teātra Mazajā zālē 13. aprīlī plkst. 13:00 un 18:00.

Izrāde iekļauta Spānijas kultūras dienu programmā, ko organizē Spānijas vēstniecība Latvijā.

Foto: Karloss Martiness. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV