Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Filma “Transā” ienirst zemapziņas dziļumos

Violanta Dzene, 11.04.2013. 12:33 | komentāri (1)

Jaunākajā režisora Denija Boila trillerī “Transā” (Trance) gaumīgi un eleganti savijas spriedze un erotika, priekšplānā izvirzot galveno jautājumu: Vai iespējams atrast dziļi apslēpto ar hipnozes palīdzību?
Filma “Transā” ienirst zemapziņas dziļumos

Izsoles nama darbinieks Saimons ir izplānojis perfektu gleznas zādzību, taču laupīšanas laikā notiek incidents, kura laikā Saimons saņem sitienu pa galvu, zaudē atmiņu un pamostas slimnīcā ar daļēju amnēziju. Glezna ir pazudusi, un viņš ir vienīgais, kurš varētu zināt tās atrašanās vietu. Pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem atcerēties, līdzzinātāju banda noalgo sievieti – hipnotizētāju, lai ar viņas palīdzību ievestu Saimonu transā un, iekļūstot viņa zemapziņā, noskaidrotu gleznas atrašanās vietu.

Saimons ir īpašs gadījums, jo transa stāvoklī spēj gan ātri ieiet, gan tikpat ātri no tā izkļūt. Turklāt viņa zemapziņas notikumi ir tik dzīvi, spēcīgi un piesātināti, ka nemanot izveido trauslu robežu starp realitāti un iedomām.

Jau pirmajās minūtēs filma ieved “savā” transā – spriedze, sakāpinātas emocijas, miera stāvoklī ietērpts haoss, kas nepagaist visas filmas garumā. Lai arī notikumi attīstās strauji, tajos ir saskatāma likumsakarību ķēde, kas tos visus savieno un noved līdz pārsteiguma momentam.

Cilvēka zemapziņa ir kā neatklātas okeāna dzīles, apliecina filma. Ik pa brīdim atbildot uz vienu jautājumu, tā sniedz trīs jaunus, kas neļauj skatītājiem zaudēt intrigu līdz pat stāsta beigām. Lieliski izspēlēti tuvplāni tuvina mūs filmas varoņu emocijām, kurās slēpjas tik daudz kas – sāpes, bailes, aizvainojums, dusmas… un ar katru brīdi tās pieaug, pakļaujot skatītājus neizdibināmām prātu spēlēm.

“Transā”, manuprāt, ir viena no labākajām 2013. gada filmām. Detektīvfilma, drāma, trilleris piedāvā plašu notikumu spektru, iekļaujot tajā psiholoģiskus, erotiskus, šausminošus un spriedzes motīvus. Aktieri Džeimss Makavojs, Rosario Davsone un Vinsents Kasels veido lielisku mīlas trījstūri, liekot minēt, kurš ir patiesais situācijas noteicējs. Tā liks skatītājiem ļauties neprātīgai hipnozei un iegrimt pašiem savā transā.

Lomās: Džeimss Makavojs (“Piedošana”, “Meklēšanā”), Rosario Davsone (“Ar uguni pret uguni”, “Neapturamais”), Vinsents Kasels (“Bīstamā metode”, “Melnais gulbis”) u.c.

Filma uz kinoekrāniem Latvijā iznāk 19. aprīlī.

Foto: Kadrs no filmas “Transā”. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV