Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Rūdolfdienas priekšvakarā notiks literāra saruna “Jūtas ir viss…”

Easyget.lv, 11.04.2013. 15:52

15. aprīlī plkst. 17.00 Dr. philol. Jānis Zālītis, aktieris Valdis Lūriņš un Dana Zālīte interesentus Rūdolfdienas priekšvakarā aicina uz literāru sarunu “Jūtas ir viss…”.

Saruna notiks Raiņa un Aspazijas mājā, Baznīcas ielā 30, bet tā nebūs par Raini un Aspaziju, bet gan – par Aspaziju un Blaumani, vēsta Memoriālo muzeju apvienības pārstāve Sandra Zobena. Pasākuma iniciatori šai pēcpusdienas sarunai devuši diezgan noslēpumainu apakšvirsrakstu – Blaumanis. Aspazija: iepazīšanās, dzīve zem viena jumta, goda balva un kamēlijas zieds…

1894. gada janvārī, pēc Aspazijas „Vaidelotes” triumfālās pirmizrādes, lugas autore saņem milzīgu puķu grozu un zelta aproci ar īstiem dārgakmeņiem. Sveicēju vidū ir arī Rūdolfs Blaumanis.

Gandrīz pēc diviem gadiem – 1895. gada 23. septembrī – Aspazija „Dienas Lapā” publicē dzejoli „Atzīšanās”. Dažas dienas vēlāk Rūdolfs Blaumanis atsaucas ar dzejoli „Aspazijai”. Un sākas polemika gadu garumā – par to, kas un kāds tad īsti ir dzejnieka un mākslinieka uzdevums.

Sarunas laikā būs iespēja tuvāk iepazīt abu latviešu literatūras dižgaru cilvēciskās un radošās attiecības un uzzināt, kā uz tām raudzījās Rainis.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV