Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Kristians Brekte atklās morālei, seksualitātei un izvirtībai veltītu personālizstādi

Easyget.lv, 12.04.2013. 13:57 | komentāri (2)

Galerijā Alma no 15. aprīļa apskatāma mākslinieka nemiernieka Kristiana Brektes jaunākie darbi - desmit akvareļi un divi objekti personālizstādē „Uzmācību neirozes un kastrācijas draudi”. Izstādes tēma - morāle, seksualitāte un izvirtība.
Kristians Brekte atklās morālei, seksualitātei un izvirtībai veltītu personālizstādi

Kristiana Brektes izstādes vienmēr nonākušas diskusiju un viedokļu krustugunīs. Sabiedrības uzskatu, paradumu un liekulības atmaskošana ir klātesoša katrā Brektes darbā – vai tā būtu glezna, fotogrāfija, objekts vai instalācija. Un, lai arī viņš runā metaforu un alegoriju valodā, teiktajam piemīt tāds nepastarpināts un iedarbīgs spēks kā sejā iecirstai pļaukai.

Par jaunās izstādes teksta autoru uzaicināts RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras psihoterapeits Artūrs Utināns. Tekstā detalizēti autors analizē izstādītos darbus no dažādiem aspektiem - ko tie stāsta par autoru, ko komunicē sabiedrībai un provocē mūsos, pasakot par mūsu pašu zemapziņu.

„Ko varētu simbolizēt visās gleznās redzamās skeletu sejas? Atbilde uz šo jautājumu varētu būt galvenais gleznu noslēpums. Vai skeleti simbolizē nāvi vai cilvēciskas (vīriešu) bailes? Vai tās ir bailes no sievietes rakstura, caururbjošajām acīm? Vai bailes no sievietes seksualitātes? Ja skelets simbolizē nāvi, tad šeit mums ierastais nāves simbols tumšā apmetnī ar izkapti ir nomainīts ar kailu sievišķīgu ķermeni. Psihoanalīze šādu simbolu interpretē kā sievieti – vīrieša kastrētāju un vienlaikus arī vilinātāju. Kastrācija ir drauds par aizliegtajām vēlmēm,” norāda Artūrs Utināns.

Kristians Brekte beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju un kopš 2009. gada ir šīs augstskolas pasniedzējs. Laikmetīgās mākslas mesē "ArtVilnius'12" atzīts par labāko ārzemju jauno mākslinieku vecumā līdz 35 gadiem, iekļauts izdevniecības Phaidon izdevumā „Jaunāks kā Jēzus” ,kurā atlasīti 500 perspektīvākie jaunie mākslinieki no visas pasaules, lai iezīmētu un prognozētu tendences mūsdienu mākslā. Izdevumu veidojuši trīs prominenti mākslas kuratori, to starpā Massimiliano Gioni (šogad notiekošās 55 Venēcijas biennāles mākslinieciskais direktors).

Izstāde galerijā Alma skatāma līdz 17. maijam.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV