Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

„Gada izrāde 2012” - Ausekļa Limbažu teātra “Bezkaunīgie veči”

Easyget.lv, 12.04.2013. 15:47

Šodien apbalvota 2012.gada Latvijas labākā amatierteātra izrāde - režisores Intas Kalniņas Ausekļa Limbažu teātrī iestudētā Anšlava Eglīša luga “Bezkaunīgie veči”, informē Dziesmu un deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva.

„Par Limbažu teātra iestudētajiem A.Eglīša „Bezkaunīgajiem večiem” var sacīt pavisam īsi – eleganta izrāde. Pārdomāta un precīza visos tās elementos. Režisore Inta Kalniņa, veidojot izrādes struktūru, panākusi komēdijai tik nepieciešamo spēles vieglumu un precīzu temporitmu. Pats vērtīgākais, noskatoties izrādi, ir sajūta, ka luga nav rakstīta par piecdesmito gadu emigrācijas „letiņiem”, bet gan par šodienas Latviju un tās cilvēkiem,” stāsta „Gada izrāde 2012” fināla žūrijas loceklis Edmunds Freibergs.

6. un 7. aprīlī Dailes teātrī konkursa „Gada izrāde 2012” finālā bija skatāmas desmit labākās amatierteātra izrādes no visiem Latvijas reģioniem. Atzinību „Gada izrāde 2012” fināla skatē saņēma Aigars Balulis par veiksmīgu izrādes vizuālo tēlu Jūrmalas teātra izrādei „Naktsstaigulis”. Par gada veiksmīgākajiem aktierdarbiem atzīti Jūrmalas teātra aktiera Ģirta Alstera darbs dzejnieka Jāņa Ziemeļnieka lomā izrādē „Naktsstaigulis” un U.Sedlenieka Alūksnes Tautas teātra „Slieksnis” aktrises Daigas Bēteres darbs Martas Rojas lomā M.Zīverta lugā „Kropļi”. Žūrijas simpātiju balvas saņēma Smiltenes Tautas teātra aktieris Pēteris Jekums par Jāņa lomu izrādē „Leģenda par cīkstoni Mariju” un Ausekļa Limbažu teātra aktrise Līga Gulbe par Zuzannas Bertoldes lomu izrādē „Bezkaunīgie veči”.

XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos amatierteātriem ir atvēlētas vairākas dienas – izrādes notiks Dailes teātrī un Leļļu teātrī, kā arī Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā un Vērmanes dārzā. Tiks spēlēta tikai latviešu dramaturģija, īpašu vietu atvēlot R.Blaumaņa dramaturģijai rakstnieka 150.jubilejas gadā. Dažādu žanru tautas mākslas kolektīvu piedalīšanās Dziesmu svētkos tos bagātina, padara daudzveidīgākus un krāšņākus. Kopā ar citiem amatiermākslas kolektīviem amatierteātri veicina latviešu nacionālās identitātes un jo īpaši latviešu valodas saglabāšanu.

XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki notiks no 30.jūnija līdz 7.jūlijam. Svētkiem gatavojas 40 000 dalībnieku - kolektīvi no Latvijas (vairāk nekā 1600, t.sk. 100 mazākumtautību kolektīvi un individuālie izpildītāji skatēs), latviešu diasporas (57) un ārvalstīm (28). Dziesmu un deju svētkus rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV