Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma "Geto stāsti. Rīga"

Easyget.lv, 15.04.2013. 16:44

17. aprīlī plkst. 19.00 kinoteātrī "Splendid Palace" notiks dokumentālās filmas "Geto stāsti. Rīga" pirmizrāde.
Pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma "Geto stāsti. Rīga"

Dokumentālā filma “Geto stāsti. Rīga” stāsta par vācu okupācijas periodu Latvijā un vienu no Rīgas iedzīvotāju lielākajām vēstures traģēdijām 20.gadsimtā: Rīgas geto izveidi un tajā iemitināto personu dzīves atspoguļojumu un holokaustu Rīgā. Filmā atmiņās par piedzīvoto Rīgas geto dalās vēsturnieks, muzeja ”Ebreji Latvijā” izveidotājs Marģers Vetermanis, franču valodas skolotāja Riva Šefere, jurists Aleksandrs Bergmanis, mūzikas skolotāja Gabriela Paraša, kā arī kinozinātniece Valentīna Freimane. Tāpat filmā pirmo reize būs iespējams iepazīties ar tā laika rīdzinieku atmiņām, kuri pirms geto izveides dzīvoja Maskavas forštates teritorijā un līdz ar geto izveidi tika pārvietoti uz dzīvi citur pilsētā. Holokausta aculiecinieku atmiņas, kuras jāizstāsta.

„Ar šo filmu vēlamies veicināt totalitāro režīmu izraisīto postījumu seku izpratni attiecībā uz Eiropas politisko kultūru. Holokaustu piedzīvoja konkrēti cilvēki. Tās bija viņu sāpes, pazemojumi, ciešanas, bojāeja vai izglābšanās. Izglābšanās, kas līdzinās brīnumam,” pauž filmas producente Antra Gaile.

Filmu veidojusi ilggadējā Latvijas televīzijas raidījuma „Ielas garumā” vadītāja un redaktore Lilita Eglīte un režisore Linda Olte. Filmas operatori – Mikus Meirāns, Juris Pīlēns, Andrejs Rudzāts. Mūzikas autors – Kārlis Auzāns.

Lai veicinātu jauniešu un sabiedrības izpratni par holokaustu Latvijā, biedrība „Jaunās demokrātijas centrs” nodrošinās filmas nodošanu visām Latvijas skolām un bibliotēkām, kā arī tās pieejamību Rīgas geto un Latvijas holokausta muzejā un muzejā „Ebreji Latvijā”.

Filmas tapšanu atbalstījusi Eiropas Savienības programma “Eiropa pilsoņiem”, LR Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Konrāda Adenauera fonds un filmu studija Mistrus Media.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV