Trešdiena, 17.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūdolfs, Viviāna, Rūdis;

Lietuvieši ar folkloras teātra izrādi „Jau saulīte“ viesojas Rīgā

Easyget.lv, 16.04.2013. 17:01

20. aprīlī Rīgas Latviešu biedrībā notiks lietuviešu folkloras teātra izrāde „Jau saulīte”, godinot literatūras klasiķa Kristijona Donelaiša 300 gadu jubileju

Nākamā gada 1. janvārī lietuvieši svinēs literatūras klasiķa Kristijona Donelaiša 300 gadu jubileju. Kaimiņi jau iesākuši pieminēt šo gadskārtu skolās un dažādos kultūras pasākumos. Viens no jubilejas programmas darbiem jau ir realizēts un tiek piedāvāts skatītājiem gan pašā Lietuvā, gan ārzemēs, īpaši tur, kur dzīvo lietuviešu diaspora. Jau sestdien, 20. aprīlī, plkst. 17:00 lietuvieši viesosies Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē, izrādot folkloras teātra izrādi „Jau saulīte”.

Folkloras izrāde „Jau saulīte“ veidota 4 daļās ar K.Donelaiša poēmas „Gadalaiki“ tekstu izvilkumiem un ievīta bagātīgā Prūsijas Lietuvas tautas paražu, dziesmu, deju, mūzikas un citu folkloras žanru audumā. Uz skatuves dinamiski griežas visu gadalaiku darbu, svētku kaleidoskops, kurā skan gan jautras, gan dramatiskas notis, izpaužas Prūsijas lietuvieša raksturs – čakls un lepns, sirsnīgs un viesmīlīgs, ar protestantisku atturību un vaļsirdīgu lietuvieša dabas izjūtu. Ap pussimts dažādu paaudžu amatieru izpildītāju (režisores vadīto ansambļu „Vorusnele“ un „Alka“ dalībnieki) ir iedziļinājušies K.Donelaiša dzejas pasaulē, izjutuši heksametra ritmu, ģērbušies rekonstruētos 18. – 19.gadsimtu krāšņos tērpos, cieņā pret dižo klasiķi un savu tautas kultūru, rada iemīļotos gan nopietnos, gan komiskos personāžus un interpretē dzejas filozofisko saturu.

Lietuvā tiek dziedātas līdz pat šai dienai, kā arī pirmās lietuviešu grāmatas autora Martīna Mažvīda korālis. Prūsijas lietuviešu arfu spēlē tās meistars Antanas Butkus, skan arī citi viņa zinātniski rekonstruēti Mazās Lietuvas instrumenti. Uz aprakstu pamata radīta arī izrādes horeogrāfija (autore Jūrate Čapaite), scenogrāfijas autore – ilggadējā ansambļa „Vorusnele“ audzēkne Austēja Znaidauskaite.

Ieejas biļetes Ls 3.-, pensionāriem, studentiem, skolēniem Ls 1, nopērkamas iepriekš Rīgas Latviešu biedrībā un stundu pirms izrādes.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV