Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Vladislavs Nastavševs Valmieras teātrī iestudē „Makbetu”

Easyget.lv, 17.04.2013. 15:52 | komentāri (1)

27. aprīlī teātra Valmieras teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos viena no noslēpumainākajām Viljama Šekspīra lugām - „Makbets”, ko iestudē režisors Vladislavs Nastavševs.
Vladislavs Nastavševs Valmieras teātrī iestudē „Makbetu”

Šekspīra „Makbets” ir skotu karavadoņa traģēdija – noticējis raganu pareģojumiem, viņš izvēlas mērķi kļūt par karali, un ceļā uz troni nežēlo ne savus padotos un cīņu biedrus, ne viņu pēctečus. Savukārt Lēdija Makbete kļūst ne vien par šā nodoma atbalstītāju, bet aktīvu iedvemotāju. Luga ietekmējusi daudzu pasaulslavenu mākslas darbu rašanos un pēc tās motīviem aizvien tiek uzņemtas filmas.

Režisors Vladislavs Nastavševs ieraudzījis lugu kā mozaīku, kurā katra atsevišķā aina iezīmē jaunu šķautni Lēdijas (Inga Siliņa) un Makbeta (šo lomu spēlē visi pārējie aktieri) alkām pēc varas un mīlestības. „Viss, kas notiek uz skatuves, notiek tāpēc, ka Lēdijai un Makbetam nevar būs bērnu,” saka režisors. „Tāpēc asiņainais nodoms kļūst par viņu lolojumu. Tomēr izrādē ir divi stāsti. Pirmais, protams, ir par Lēdiju un Makbetu, bet otrs slānis – par mākslu un māksliniekiem, par autoritāru režisoru, kas noved aktierus līdz sabrukumam. Tāpēc arī pats piedalīšos spēlē. Varētu teikt, ka izrāde ir par turpinājuma neiespējamību.”

Izrādes "Makbets" telpu veidojis scenogrāfs Rudolfs Bekičs, kostīmus Monika Pormale. Izrādē spēlē aktieri Inga Siliņa, Inese Pudža, Anta Aizupe, Kārlis Neimanis un Rihards Jakovels, kā arī pats režisors.

Vladislavs Nastavševs studējis aktiermākslu un režiju Krievijā, Sanktpēterburgā, režijas studijas turpinājis Londonā, kur iestudējis savu diplomdarbu, kas pēc tam pārcelts uz Austrāliju. Debija Latvijā notikusi neatkarīgajā teātrī Dirty Deal Teatro – ar izrādi „Mitjas mīlestība”. Par izrādēm „Jūlijas jaunkundze” Valmieras teātrī un „Dzin” Dirty Deal Teatro nominēts Latvijas teātru Gada balvai (2011/2012) kā labākais režisors. Par „Jūlijas jaunkundzi” Valmieras teātrī un „Veceni” Nacionālajā teātrī saņēmis laikraksta „Diena” Gada balvu kultūrā (2013).

Izrāde „Makbets” notiks 28.aprīlī plkst. 13.00, 7., 8. un 21.maijā plkst. 18.30.

Biļetes var rezervēt un iegādāties Valmieras teātra kasē (tālrunis 64207335), kā arī visās „Biļešu paradīzes” kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv, www.vdt.lv.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV